Антоний: Не бива да се политизира визитата на руския патриарх

...
Антоний: Не бива да се политизира визитата на руския патриарх
Коментари Харесай

Митрополит Антоний: Не бива да се политизира визитата на руския патриарх

Антоний: Не бива да се политизира визитата на съветския патриарх Не бива да се политизира визитата на съветския патриарх Кирил у нас. Това разяснява в изявление за Дарик Западно и Средноевропейският митрополит Антоний. Патриарх Кирил идва на следващия ден на тридневно посещаване в България във връзка 140 години от Освобождението на страната ни.
 
Тази аудиенция се следи както от православния свят, по този начин и от политическите анализатори.
 
Митрополит Антоний акцентира, че визитата е обвързвано с отбелязването на годишнината от Освобождението на България.
 

" Естествено, това е една огромна духовна наслада, тъй като въпреки всичко съветската православна черква в своето историческо развиване все още е посочила силата на вярата. Защото и тези, минали през ситото на атеистичния режим, също са изживели своите сложни моменти. Но все още виждаме, че съветската православна черква демонстрира грижа за съветския набожен народ във всички аспекти. Естествено, може би някои, които са антируски настроени, ще ни обвинят, че надали не Българската православна черква е под ботуша на Руската православна черква. Искам да ви кажа, че фамилията на православните църкви живее в единение, съгласие и не трябва по никакъв метод да се пробва да бъдат привнасяни един или различен политически детайл в такава значима аудиенция. Пак споделям, тя е от голяма важност, тъй като това е исторически факт, няма по какъв начин да зачеркнем, няма по какъв начин да пренапишем историята, колкото и да се желае на някого ", сподели митрополит Антоний.  
 

Нашето общество е поляризирано от дълги години, постоянно е имало хора, които поддържат една концепция и други, които не я поддържат, акцентира митрополитът.
 
" Ние като Христова черква стоим крепко върху основата на вярата ", безапелационен е той.
 
Може би ще има доста критици, може би ще има и доста поддръжници, само че не трябва по никакъв метод да позволяваме да се политизира едно такова посещаване, което е на първо място отговор на поканата на патриарх Неофит и на Светия синод на БПЦ , сподели още митрополит Антоний.  
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР