Антонио Грънчаров, изпълнителен директор на Workbook © Workbook Още по

...
Антонио Грънчаров, изпълнителен директор на Workbook © Workbook Още по
Коментари Харесай

Българска компания дигитализира HR процесите в компаниите

Антонио Грънчаров, изпълнителен шеф на Workbook

© Workbook Още по тематиката
Български стартъпи ще вземат участие в програмата Startup Europe Awards

В края на едногодишната самодейност фирмите ще се състезават в интернационална конкуренция в Брюксел
6 яну 2018
Кои са българските финалисти в надпреварата за обществени бизнесмени Chivas Venture

Победителят ще бъде избран на 12 януари
3 яну 2018 Стартиращата компания Workbook цели да цифровизира и улесни ръководството на HR процесите в фирмите. За задачата стартъпът създава платформа, която обезпечава достъп и съгласуваност в действително време на цялата информация сред мениджърите, HR отдела и счетоводството. Потенциал в концепцията виждат и от българския капиталов фонд Yanva & Disava Capital и при започване на предходната година влагат в плана. От компанията не разясниха цената на инвестицията, само че прецизират, че с изключение на финансовата инжекция вложителите им оказват помощ и с съвещания, менторство и стратегическото обмисляне за разгръщане на бизнеса.

Стартъпът Workbook е учреден в средата на 2016 година от Антонио Грънчаров, в този момент изпълнителен шеф на компанията, и Тома Томов, основен софтуерен шеф, които виждат, че множеството интернационалните разработки не оферират цялостни решения за българския пазар. След в детайли изследване на HR сферата младите бизнесмени вземат решение да работят върху дигитализирането на трудовата брошура, откъдето идва и името на платформата. " Когато разработихме решението, го предложихме на някои водещи HR компании в България, които го харесаха и една от тях стана първият ни клиент. Тогава пристигна и действителната оценка на пазара, успяхме да монетизираме концепцията и Workbook от няколко реда код се трансформира в артикул ", споделя за " Капитал " Грънчаров.

Как работи и какъв брой коства

През платформата на Workbook фирмите могат да улеснят процесите по стартиране и одобрение на отпуск, изпращане на фишове за заплата, попълване на информация за чиновниците и включването им в обществени корпоративни стратегии. Системата е съвместима и с водещите счетоводни софтуери. Продуктът на младата компания се приспособява към потребностите на клиентите им и е подобаващ както за дребни, по този начин и за по-големи компании. Изпълнителният шеф на Workbook изяснява пред " Капитал ", че с клиентите авансово прецизират структурата и йерархията на компанията им, както и процесите и равнищата на взимане на решения, а всеки чиновник разполага със личен профил. " Това, което направихме с Workbook, е, че успяхме да се съобразим със законодателството и по този метод спестихме още административна тежест и направихме допустимо и по-малки организации да ръководят цифрово информацията си за HR ", добавя Антонио Грънчаров.

Клиентите заплащат месечен абонамент за потребление на платформата, като цената варира според от броя чиновници в компанията и спомагателните специфики, които клиентите търсят. По данни на Workbook оборотът им за миналата година е над 35 хиляди лева Сред клиентите на българската започваща компания все още са " Adecco България ", " Оргахим ", eMag, Dynamic Solutions, Pierre Fabre и сега са в развой на договаряния за партньорство с още две компании.

Подкрепа в развиването на компанията

През 2017 година против % от облагата в Workbook влага фондът Yanva & Disava Capital, в чието портфолио влизат главно компании за ръководство на човешките запаси, както и компанията TaxiMe, която създава приложение за повикване на такси. Управляващият шеф на фонда Георги Георгиев разяснява, че компанията е привлякла вниманието им поради отдадения екип и капацитета в концепцията. " Има голяма потребност от дигитализиране и облекчение на труда на отделите човешки запаси и пейрол експертите в фирмите. Не е допустимо в XXI век да се постанова чиновниците да попълнят на ръка молба за отпуска да вземем за пример. Стандартите за работа се трансформират и се постанова и ние да променим метода си на труд, с цел да оцелее бизнесът ни и да сме оптимално ефикасни ", споделя още той.

Освен финансова помощ започващата компания получава и поддръжка от фонда при развиването на плана на българския пазар. Така екипът на Workbook пораства до четирима непрекъснато заети чиновници. Въпреки това стартъпът продължава да набира админи и IT експерти, които да развиват и нови услуги в платформата. " Новите условия за GDPR (Европейския правилник за отбрана на персоналните данни - бел. авт.) са сфера, в която доста от клиентите ни желаят да употребяват Workbook, и ние имаме съответни цели за основаването на нови модули ", споделя още Грънчаров.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР