Антони Георгиев и в миналото е бил редактор в радио

...
Антони Георгиев и в миналото е бил редактор в радио
Коментари Харесай

"Свободна Европа" се завръща в България, но като мултимедийна платформа

Антони Георгиев и в предишното е бил редактор в радио " Свободна Европа " в Мюнхен и Прага

© Надежда Чипева Още по тематиката
20 въпроса: Антони Георгиев
12 дек 2014
Свободна в Европа

С Диана Иванова за документалния й филм " Чуй ", нишката на любовта и по какъв начин да изслушваме сътрудниците на Държавна сигурност
20 ное 2014
Джилда - забравената звезда на " Свободна Европа "

Никога непоказвани фотографии и документи излизат нескрито в първата по рода си галерия, отдадена на 60-годишнината на радио " Свободна Европа " *
10 ное 2011
" Свободна Европа " - радиото, което вълнуваше

Опит за некролог на един от знаците на свободното слово и качествената публицистика
6 ное 2009 Централата на радио " Свободна Европа " осведоми в публично известие, че медията се завръща в България. По информация на " Капитал " страната ни е част от по-обширен план за завръщането на " Свободна Европа " в района. Освен в България, радиото ще разкрие и своя редакция в Румъния.

Целта на това завръщане е да се направи опит за усилване на медийната среда в двете прилежащи страни, излиза наяве от известието. Медията затвори българския си офис и приключи предаванията на български през 2004 година От Румъния радиото си потегли през 2008 година От 2004 до 2006 година в България работи радио " Нова Европа " – правоприемник на " Свободна Европа ". През годините в България радиото се наложи като знак на свободната и самостоятелна публицистика.

От началото на декември т.г. " Свободна Европа " ще предлага мултимедийна продукция - мнения и разбори - на български и румънски език и ще си партнира с локални медии, с цел да ускори съществуващи планове, които залагат на обществена отчетност и разкриват " подправени вести ", се схваща още от прессъобщението.

" Надяваме се, че нашето покритие, осъществено от локални публицисти, ще помогне за растеж на свободната преса, ще промотира демократичните полезности и институции, ще насърчи осведомената полемика и в двете страни за мястото им в НАТО, Европейски Съюз и други западни организации. Очакваме да си сътрудничим с локални самостоятелни медии и с гражданското общество ", разяснява Томас Кент, президент на " Свободна Европа ". В известието се споделя още, че и държавни представители, и хора от гражданския бранш, и публицисти в България и в Румъния са изразявали терзанията си, че дезинформацията, корупцията и общественото разделяне разрушават политическата система.

В момента " Свободна Европа " участва на Балканите със свои бюра в Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Черна Гора и Сърбия. Освен това има и стратегия на румънски език за Молдова.

На българския пазар от няколко дни се разяснява завръщането на медиата, както и това че организацията на работата в локалното бюро на " Свободна Европа " ще се управлява от журналиста Антони Георгиев. Пред " Капитал " той съобщи, че не може да удостовери, че е обвързван с плана и отхвърли коментар. Кой е Антони Георгиев

Той е основател и основен редактор на англоезичното списание " Vagabond ", някогашен основен редактор на Playboy в България. През 1989 година се открива в Копенхаген, през 90-те живее в Лондон, където работи за Би Би Си, след което е редактор в радио " Свободна Европа " в Мюнхен и Прага. В интервала 1996 - 2002 година се завръща в Копенхаген като публицист, публицист и фотограф на свободна процедура. През 2005 година основава популяризираното на българското летище списание HighFlights. Автор е на романа " Виена ", съавтор е с Димана Трънкова на книгите " На изток от Константинопол ", " Пътеводител за еврейска България ", " Пътеводител за османска България " и " Турците в България ".

През 2013 година комисията по досиетата го афишира за сътрудник на Държавна сигурност с псевдоним " Бойко ". Той е бил вербуван в средата на 1988 година от Шесто ръководство на Държавна сигурност, а от 1990 година има предложение за унижощение на материалите на " Бойко ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР