Антон Тодоров обяви във Фейсбук след разпространяването на декларацията на

...
Антон Тодоров обяви във Фейсбук след разпространяването на декларацията на
Коментари Харесай

ГЕРБ отменя процедурата за нова комисия по досиетата

Антон Тодоров разгласи във " Facebook " след разпространението на декларацията на ГЕРБ, че комисията по досиетата към този момент е в предишното му

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА Още по тематиката
ГЕРБ залага на карта бъдещето на комисията по досиетата

Цветан Цветанов удостовери, че депутатът Антон Тодоров ще бъде номиниран за неин ръководител
28 сеп 2017
Корнелия Нинова отвори още няколко фронта в Българска социалистическа партия

Социалистите заподозряха служебния кабинет, че е работил в услуга на ГЕРБ за изборите
14 май 2017

Парламентарната група на ГЕРБ предлага да се анулира процедурата за избор на нов състав на комисията по досиетата и се афишира за " необятен публичен спор " по тематиката. В същото време от партията се афишират против апелите за закриването на комисията, защото това ще докара до " потулване на истината за репресивните дейности на тайните служби по време на комунистическия режим ", до момента в който от ГЕРБ имат вяра, че " обвързване на комисията е да подсигурява правото на българските жители да научат цялата истина за този интервал ". Това се споделя в позиция на партията, публикувана в понеделник. В нея името на Антон Тодоров не се загатва категорично, само че излиза наяве, че партията се отхвърля от препоръчаната преди дни кандидатура на скандалния народен представител за неин ръководител. Самият Тодоров пък разгласи във " Facebook " след разпространението на декларацията на ГЕРБ, че комисията по досиетата към този момент е в предишното му.

Завой

В декларация на групата на ГЕРБ в Народното събрание се предлага анулация на решението за приемане на процедурни правила за избор на нов състав на комисията по досиетата и за осъществяване на " необятен публичен спор с дейното присъединяване на парламентарно показаните партии, неправителствени организации, жители и публични организации ".

" Темата за осветляването на цялата истина за комунистическия режим не би трябвало да бъде политизирана и манипулирана. Бъдещата законодателна активност и новият състав на комисията би трябвало да бъдат деликатно премислени и разисквани. Затова от ГЕРБ призоваваме да приемем провеждането на този разговор освен като технология на промяна на един състав на комисията с различен, а на първо място като наш дълг към обществото, към предходните и към бъдещите генерации с произлизащите от това отговорности ", се споделя в декларацията, публикувана до медиите.

Миналата седмица парламентарната група на ГЕРБ предложи Антон Тодоров за ръководител на комисията по досиетата, само че след това политически обединения и публицисти, академични преподаватели и откриватели се оповестиха срещу номинацията му. Тя бе подложена на критика и от президента Румен Радев.

Кой желае да закрие комисията

Същевременно предходната седмица Българска социалистическа партия още веднъж предложи комисията да бъде закрита, а вицепремиерът Красимир Каракачанов ( " Обединени патриоти " ) разяснява пред публицисти в коридорите на Народното събрание, че от нея към този момент няма потребност. В декларацията си депутатите от ГЕРБ дефинират като неразбираема и неприемлива позицията на парламентарните сили за закриване на комисията, а претекстовете за това – като неубедителни и неоснователни.

" Крайно неприемлива е за нас философията, че някогашните сътрудници на Държавна сигурност (ДС) би трябвало да бъдат героизирани. А точно това се цели с унищожаването на комисията и превръщането ѝ в институт за национална памет – против основаването на какъвто сред прочее партиите, които в този момент го желаят, имаха съществени упреци преди години. Какво друго с изключение на къса политическа памет демонстрират политическите ни съперници през днешния ден? Ние питаме: за какво се отметнахте от решението си за основаване на проверяващ орган за досиетата? Българските жители помнят закононарушенията на комунистическия наказателен режим. Но те имат правото и да знаят кои са сътрудниците на Държавна сигурност и какво са правили те ", се споделя в декларацията.

От ГЕРБ питат какъв знак пред света ще бъде закриването на комисията и приканват да се вземе добър образец от останалите страни, които са били ръководени от тоталитарни режими. " Всяка от тях организира лустрация и вкара законодателни ограничения, целящи да забранят някогашни чиновници на Държавна сигурност да имат достъп до държавното ръководство ", показват от ръководещата партия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР