Антон Хекимян се е представил най-силно в селата около София

...
Антон Хекимян се е представил най-силно в селата около София
Коментари Харесай

Местният вот разкри две Софии

Антон Хекимян се е показал най-силно в селата към София и в част от ромските квартали Те обаче са подкрепили Григорова на балотажа На втори тур тя е предпочетена и от ⅔-ти от гласувалите за по-малки обединения на първия, а също е мобилизирала и повече хора, които не са дали своят вот на първи тур.
Местните избори в София тази година бяха заредени напрегнато до последния миг, като претендентът на демократично настроената каста в София Васил Терзиев завоюва с под 2% преднина пред кандидата от ляво популисткия набор Ваня Григорова.

Не за първи път в столицата има конспирация на балотаж - на предишния избор през 2019 г Йорданка Фандъкова от ГЕРБ също взе доста сложна победа с под 5% разлика против също ляв претендент - Мая Манолова, която завоюва 180 хил гласа, даже повече в сравнение с Григорова в този момент (170 хил). Но до момента в който тази борба имаше темперамент на ослепителен протестен избор против статуквото на ГЕРБ, актуалната обстановка е по-сложна. Протестен избор от една страна имаше и в този момент - както против претендента на ГЕРБ Антон Хекимян, по този начин и против този на ПП-ДБ-СС Терзиев, и това е резултатът и на " сглобката ", която двете страни направиха в името на ръководството на страната и която не подхожда на част от гласоподавателите.

От друга страна обаче този път сбъсъкът на балотажа бе и ценностен, само че и стопански - сполучливият бизнесмен Терзиев импонира на по-заможната градска, прозападна, демократична и прогресивна част от популацията (която избира да гласоподава с машина), до момента в който посланията на Григорова резонираха добре измежду соцносталгиците, симпатизантите на Русия, националистите, а ролята й на бранител на " дребния човек " като цяло се хареса много всеобщо и измежду стопански по-уязвимите.
Реклама
Сега картата на вота в София демонстрира по-ясно от всеки различен път това разделяне: гласовете за Терзиев са съсредоточени в най-добре развитите централни и южни региони на София, а Григорова господства в северната и североизточна част на града, както и в цялата външна страна и софийските села и дребни градове , чиито поданици също вземат участие в изборите за кмет на столицата. Изключение са част от жителите на кварталите Сеславци и Кремиковци, които единствени от най-външния електорален кръг на София на балотажа са предпочели Терзиев.

Данните за вота за тримата водещи на първи тур претенденти обаче разкриват и други процеси.

Докато географски превъзходството на Терзиев съвсем не се трансформира на първи и втори тур, то това не е по този начин при Григорова. На първи тур тя се показва очевидно мощно в северната и североизточна част на града и изключително блестящо кв. " Христо Ботев ", където е родена и израснала.

Но в крайната външна страна и в селата към София всеобщо най-хубави (макар и не с фрапантна разлика) резултати има Антон Хекимян. В рамките на града той навскъде изостава и е трети с дребни изключения - да вземем за пример, първи е в ромските квартали " Филиповци " и " Факултета ". А в Централната част на София резултатите му са слаби, като най-високият избор за него е от изборна секция във Френската гимназия, където поради неточност в протокола всички гласове за Терзиев бяха приписани на Хекимян.
Реклама
На балотажа обаче всички " положителни " за ГЕРБ региони до един избират Григорова. Това важи и за крепостта на ГЕРБ - Банкя, където на първи тур в действителност Терзиев е втори с много добър резултат - 22% (Хекимян има З0%, а Григорова - 16%), само че на втори тур лявата кандидатка печели безапелационно.

Подобни образци има още доста: да вземем за пример в 71-о СОУ в Казичене на първи тур Хекимян взима 46%, до момента в който Терзиев и Григорова - по 10%. На балотажа обаче секцията печели Григорова с 57%; в село Балша Хекимян регистрира един от най-хубавите си резултати въобще - съвсем 50%, до момента в който Григорова има 19% на първи тур. Тя обаче печели безапелационно балотажа там със 80% от вота; същата е наклонността и в ромските квартали " Филиповци " и " Факултета ", които съвсем напълно се обръщат към Григорова, откакто са предпочели Хекимян на първи тур. В безспорна численост обаче ромският избор в София най-малко тази година не е фактор, като лявата кандидатка е получила общо към 1300 гласа в тези секции.

В последна сметка от картите си проличава това, което социолозите подозираха - че евентуално повече гласоподаватели на ГЕРБ са дали своят вот за Григорова, в сравнение с са си признали пред анкетьорите на екзитпола в деня на изборите. Според анкетите 36% от излезлите да гласоподават на втори тур последователи на ГЕРБ са подкрепили Терзиев, а 48% - Григорова. Вероятно обаче съотношението е още по-изместено в интерес на лявата кандидатка, само че мнозина са се срамували да си признаят, че са дали своят вот за нея. С този феномен социологическите организации всеобщо се сблъскаха и на парламентарните избори през лятото на 2021 г, когато Има Такъв Народ завоюва изборите, до момента в който техните прогнози бяха надалеч от това. С него се изяснява в този момент и разминаването сред прогнозата от екзит пола, която сочеше по-висок резултат за Терзиев, по отношение на действително регистрирания резултат.

Не единствено гласовете на ГЕРБ обаче доведоха Григорова до ръба на триумфа. На балотажа тя си обезпечи още 90 хил гласа над тези от първия тур (80 хил), като съгласно " Алфа Рисърч " - с изключение на гласоподаватели на ГЕРБ - тя е привлякла е голяма част от гласувалите за " Възраждане " (84%), както и ⅔-ти от тези на Има Такъв Народ и даже четвърт от тези на Вили Лилков.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР