Антиутопичният небостъргач предлага на обитателите си да пазаруват, да спортуват,

...
Антиутопичният небостъргач предлага на обитателите си да пазаруват, да спортуват,
Коментари Харесай

Десетки хиляди под един покрив: Добре дошли в най-устойчивата жилищна сграда

Антиутопичният небостъргач предлага на жителите си да пазарят, да спортуват, да посещават коафьор, фитнес, доктор, басейн и да се хранят в заведения за хранене, без да излизат на открито
Вероятно сте чували термина " град в града ", който брокери и специалисти постоянно употребяват, с цел да опишат преимуществата на нововъзникнали и добре устроени жилищни комплекси. Какво обаче ще си визиите, в случай че ви заговорят за град в една единствена постройка? Е, в Китай всичко е допустимо - даже и да не се постанова в никакъв случай да излизаш от блока, в който живееш.

В последните няколко месеца в обществените мрежи се въртят видеа, показващи The Regent International Building - " антиутопичната " жилищна постройка, наречена ненапразно " най-устойчивата на Земята " и може би най-голямата в света. И в случай че в антиутопичните книги има отпратка към бъдещето, то в Китай то очевидно към този момент е пристигнало.

Внушителният небостъргач се намира в централния бизнес регион на Ханджоу в Китай, или по-конкретно - в  " Кианджианг Сенчъри Сити ".

Мащабите на постройката са толкоз огромни, че в нея могат да живеят до 30 000 души, като сега потенциалът е напълнен до към 20 000 живущи - т.е. в блока има толкова хора, колкото почти са жителите на Пещера или Троян, или Велинград.
 Скрийншот: YouTube/Galileo Вдъхновяваща архитектура, първокласен дизайн
The Regent International Building е публично открита през 2013 година, като първоначалният план е бил постройката да действа като хотел от най-голям клас. Именно по тази причина дизайнерката Алиша Лу основава екстериора и интериора като за 7-звезден хотел.

Архитектурата на небостъргача също е не по-малко забавна. Представлява S-образна структура, разпростряла се на над 205 метра височина и повърхност от над 260 хиляди квадратни метра.
 Скрийншот: YouTube/Galileo
Комплексът има 36 или 39 етажа - според от коя страна на постройката се намирате. На тези близо 40 етажа можете да откриете всички услуги и магазини, от които се нуждаете - тъй че в никакъв случай да не ви е належащо да напускате жилищния си блок, даже и с цел да хвърлите боклука, тъй като в постройката има особено обособени пространства с контейнери за боклуци, написа

От заведения за хранене и басейни, през сумермаркети и магазини за облекла, до фризьорски и козметични салони, интернет кафенета, фитнеси, аптеки, лекарски кабинети, поща, офиси на куриерски компании, игрални зали, студиа за танци, йога и спорт тъй наречените - можете да се насладите на всичко, което ви интересува и от което имате нужда в съответния миг.

Интериорът, показван на оповестените видеа в обществените мрежи, също наподобява внушително. Широко, елегантно и първокласно проектирано предверие посреща живущите и гостите на комплекса - високи мраморни колони, красиви мозайки по пода и стените, висящи от таваните светлини.
 Скрийншот: YouTube/Galileo
Според някои инфлуенсъри и коментиращи в TikTok входът на The Regent International Building наподобява на съвременен палат.
 Скрийншот: YouTube/Galileo
Към жилищата достъпът е стеснен. За да влезете към асансьорите и жилищата, би трябвало да притежавате код, който може да сканирате и от телефона. Същият код важи и за асансьора. 
 Скрийншот: YouTube/Galileo
Самите жилища са разнообразни по повърхност и разположение - от жилища без прозорци до просторни мезонети.
Наеми и съседи
Според информацията в локалните и международните медии най-често в жилищата на комплекса живеят преди малко приключили висшисти или такива, които са напът да се дипломират. Техни съседи са и известни инфлуенсъри от Китай, млади бизнесмени - предприемачи и бизнесдами, разрастващи дребни бизнеси, някои от които и в самата постройка.

Оказва се, че наемите на някои от жилищата са даже по-ниски от тези на парцелите в нашата столица София.

Според китайската осведомителна организация Sina, представена от The Sun, маломерните жилища без прозорци се отдават за 1500 китайски юана, или малко над 380 лв. на месец.

Наемите на по-големите жилища с тераси варират до най-много 4000 юана (близо 1020 лева). 
Предимства и дефекти
Според някои отзиви, побирайки всички тези салони, заведения за хранене, басейни и т.н. и хора под един покрив, постройката предлага несравними благоприятни условия освен за социализация, само че и за икономисване на време, сила и средства. Затова я назовават ѝ " най-устойчивата на Земята ". 

Друго преимущество са рационалните наеми, които, както към този момент споменахме, са по-ниски даже от тези в София.
 Скрийншот: YouTube/Galileo
Скептиците, които назовават постройката " антиутопична " в действителност имат опасения, че този метод на живот може съществено да раздруса обществата и метода на връзка, както и да преобърне в недобра посока развиването на бизнеса и архитектурата.

Също по този начин пренаселената постройка лимитира персоналното пространство и опцията за смяна - някои от живущите, изключително децата, в никакъв случай не са напускали The Regent International Building и не знаят какво съставлява животът на открито.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР