Антителата не са единственият белег за наличие на имунна защита.

...
Антителата не са единственият белег за наличие на имунна защита.
Коментари Харесай

Проф. Доброслав Кюркчиев: И ваксинирани и преболедували имат антитела и Т-клетъчен имунитет

Антителата не са единственият белег за съществуване на имунна отбрана. Антитела в кръвта има при скорошна среща с вируса. Това изясни проф. Доброслав Кюркчиев, шеф на Лабораторията по клинична имунология в УМБАЛ " Св. Иван Рилски " по БТВ.

" Когато човек не се е срещал дълго време с вируса, клетките, които отделят антитела, отдръпват своите центрове в лимфните възли и надлежно антителата могат да изчезнат от кръвта. Това е напълно разумно да се случи след преболедуване или имунизация ", изясни имунологът.

По думите му е илюзия, че имунизираните имат единствено антитела, а преболедувалите и антитела, и Т-клетъчен имунитет. " И едните, и другите имат и двете точно поради връзката сред двете неща. Т-клетките са два типа - едните убиват инфектирани с вирус кафези, а другите провеждат цялата имунна защита. Наричат се помощници. Те оказват помощ и на тези Т-клетки, които убиват, и на В-клетките, които секретират антитела. Тоест посредством проучване на Т-клетъчния имунитет получаваме двойна информация ", разясни още проф. Кюркчиев.

Екип от 37 лекари вършат значимо проучване в болница " Св. Иван Рилски ". Включват се имунолози и ревматолози, които са с сложена втора доза ваксина през януари 2021 година В началото на април те вършат тест за това по какъв начин реагира имунитетът и по какъв начин се трансформира отбраната.

" Идеята е да се съпоставят равнището на антителата и Т-клетъчният имунитет при лекари, които се срещат непрестанно с вируса и които са имунизирани едновременно. При 31 от тях са открити и антитела, и Т-клетъчен имунитет. При шестима и двете липсват в кръвта ", сподели проф. Доброслав Кюркчиев. " Явно тези шестима души не са се срещали скоро с вируса и тези кафези към този момент са в лимфните възли ", добави имунологът.

По думите му това е класика в имунитета, само че в света има единствено няколко сходни изявления и по тази причина проучването способства с изводите си. Обобщено това значи, че отбраната е скрита, не е в кръвта, а в базите - в лимфните възли.

" Антителата не са единственият аршин за отбрана. Важно е да се означи, че Т-клетъчният имунен отговор е доста непокътнат при " Омикрон " спрямо " Делта " разновидността ", изясни имунологът.

Той сподели още, че не е животозастрашаващо, в случай че се имунизираме и в това време сме заболели. Това само би могло да докара до по-бурна реакция, която се показва с по-висока температура, увеличени лимфни възли и така нататък Никой не е споделил, че съществуването на Т-клетъчен имунитет ще защищити от болест, само че в огромна степен на меродавност може да се твърди, че ще защищити от тежко боледуване. Крайно време е да стартираме да вършим тази разлика, добави проф. Кюркчиев.

Имунологът не се ангажира да каже дали коронавирусът затихва и това би трябвало да кажат епидемиолозите в чиито пълномощия е този въпрос. Според него няма да се постанова да си слагаме и четвърта доза ваксина, а наклонността е да има годишна имунизация по избор, както е с грипните ваксини.

Според проф. Кюркчиев зеленият документ е непотребен, тъй като той е въведен при " Делта " разновидността, когато е открито, че имунизираните и преболедувалите в доста по-малка степен могат да се заразят и надлежно да популяризират вируса. При " Омикран " обаче това не е по този начин, което прави документът непотребен от имунологична позиция ", счита проф. Кюркчиев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР