Антисемитизмът се цели в сърцевината на нашите ценности и ние

...
Антисемитизмът се цели в сърцевината на нашите ценности и ние
Коментари Харесай

Посланикът на Израел: Антисемитизмът се цели в сърцевината на ценностите ни |

" Антисемитизмът се цели в сърцевината на нашите полезности и ние би трябвало да се борим уверено с него, където и да се покаже грозното му лице. " Това съобщи посланикът на Държавата Израел в България Н.Пр. Йорам Елрон по време на отбелязването на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста, проведено от Посолството на Държавата Израел в България, Софийския университет и Университета Бар-Илан в Израел, и провело се в аулата на Алма матер.

27 януари е разгласен от Организация на обединените нации за Международен ден за възпоменание на жертвите на Холокоста през 2005 година На тази дата преди 77 години е освободен най-големият и злокобен концентрационен лагер - Аушвиц Биркенау, където намират гибелта си милиони почтени жертви на Холокоста. Геноцидът по времето на нацистка Германия лишава живота на над 6 милиона евреи и милиони хора от други етноси с физически и душевен недъзи, хора с друга полова ориентировка, роми и други

Днес по целия свят се организират церемонии в памет на жертвите. Част от тях, включително в София, са церемонии по запалване на свещи - всяка отдадена на съответен човек, станал жертва на геноцида.

" Задължението да помним най-мрачната глава от човешката история е наша обща световна отговорност. Все по-малко са оживелите от Холокоста, а за доста младежи събитията от това злокобен време наподобява принадлежат на далечното минало. Те би трябвало да познават обстоятелствата и по тази причина образованието е от първостепенно значение ", сподели Н.Пр. Елрон и предизвести, че антисемитизмът, расизмът и езикът на омразата " се усилват непрекъснато ".

Според него отричането на Холокоста и изкривяването на обстоятелствата е резултат от възходящата дезинформация и предубеждения. Пандемията е ускорила тази наклонност и е подхранила антисемитски тайни легенди. " Има информация, че в доста страни митингите против рестриктивните мерки поради ковид са подстрекавани от крайнодясна и антисемитска изразителност ", отбеляза посланикът.

Той приветства България за самодейността за изготвянене на Национален проект за деяние, който акцентира ролята на образованието в битката с антисемитизма и планува действия за опазване на еврейското завещание, само че и прикани българските управляващи да предотвратят провеждането на " скандалния Луков марш ".

" Премахването на тази демонстрация на ненавист е безусловно неотложно в продължаващата борба против антисемитизма ", акцентира посланикът.



Доц. доктор Александър Оскар, фотография: БТА/Асен Тонев

За повишаването на антисемитизма в международен мащаб предизвестиха в словата си и ръководителят на Организацията на евреите в България доцент доктор Александър Оскар, и посланикът на Германия в страната Н.Пр. Кристоф Айххорн.

" Холокостът не стартира с газовите камери и концентрационните лагери. Холокостът е един развой на систематично заличаване, който стартира с речта на омразата и прояви на антисемитизъм в края на 20-те и началото на 30-те години, минава през физическите похищения против евреите, антиеврейското законодателство, признато от съвсем всички страни в Европа в края на 30-те и началото на 40-те години, ограничаващо правата на евреите, насилствения труд и приключва с неизбежната депортация и в множеството случаи гибел в концентрационните лагери. Ето за какво е извънредно значимо да не оставаме безучастни на всяка една демонстрация на език на омразата и ксенофобията в нашето общество. Всеки един от нас тук и в този момент би трябвало да бъде страж на историята, на паметта на милионите почтени жертви и постоянно да се опълчва и да реагира на всяка демонстрация на ненавист към малцинството ", съобщи ръководителят на ОЕБ " Шалом " доцент доктор Оскар.

От името на ОЕБ " Шалом ", на Федерацията на ционистите в България, на Дружеството на приятелите на Израел в България и Американския еврейски комитет той, също като дипломат Елрон, прикани управляващите в България да приключи организирането и популяризирането на събития, " пропагандиращи тирада на омразата, екстремистки идеологии и етнически спорове - част от отхвърлени от историята идеологии и практики, довели до загуба на живота на милиони хора ".

" Ние настояваме, съгласно постулатите на Конституцията на Република България и законите на страната, както и в духа на европейските полезности способените институции да създадат всичко належащо за прекратяването на въпросните прояви и тяхната агитация, за изобличаване на отговорните за тяхното образуване лица и справедливото им наказване, както и попречване на всеки акт, рушащ устоите на демокрацията в нашето общество ", сподели доктор Оскар.



Председателят на Народното събрание Никола Минчев и посланиците на Израел Н.Пр. Йорам Елрон и на Германия Н.Пр. Кристоф Айххорн, фотография: Народно заседание

Посланикът на Германия изрази паника от надигането на антисемитизъм и настоя в никакъв случай да не забравяме закононарушенията на нацисткия режим с думите:

" Холокостът значи убийството на над 6 милиона евреи. Това са обстоятелствата. Това са шест милиона човешки същества - дядовци, майки, дребни деца. Като човешки същества през днешния ден ние не би трябвало в никакъв случай да го забравяме. " Никога да не забравим " е правилото, върху който изградихме още веднъж страната си след войната ".

Ние сме признателни за околните си връзки с Израел през днешния ден. В същото време сме засрамени от надигането на антисемитизъм в Германия и на други места. Отговаряме на сходни прояви с цялата мощ на закона - уточни Н.Пр. Кристоф Айххорн и прикани демократичните страни да стоят дружно против това, тъй като " антисемитизмът не е малцинствен проблем, а визира всеки ". Става въпрос за нашите съседи, става въпрос за нас - сподели той и прикани: " В нашата демократична страна всеки носи отговорност. Нека не бъдем " никой ".



Председателят на Народното събрание Никола Минчев приказва пред гостите в аулата на Софийския университет, сн.: Народно събрание

Официален участник в събитието бе също ръководителят на Народното събрание Никола Минчев, който напомни припомни делото на парламентаристите от 25-ото Народно заседание, които в писмо до премиера Богдан Филов, декларират, че не могат да позволен депортиране на българските евреи.

„ Честта на България и на нейния народ е освен въпрос на възприятие – тя е на първо място детайл на нейната политика. Тя е политически капитал от най-голяма стойност и по тази причина никому не е разрешено да го разпилява без опрощение, което би се споделило от целия народ “ - пишат те в писмото.

" Това са думи - завет на нашите предшественици, който сме длъжни категорично да следваме в името на демократичните полезности, върховенството на правото, човешките права и просперитета на скъпото ни Отечество - Република България ", съобщи ръководителят на Народното събрание.

Съпротивата против проектите за изпращане на евреите към лагерите на гибелта е освен на депутати, на Българската православна черква, на видни персони и интелектуалци, на български дипломати.

" Със спасяването на близо 50 000 евреи – български жители, нашият народ потвърждава, че за него свободата, демокрацията и равноправието са полезности, които той изповядва без значение от времето, в което живее, без оглед на изискванията и конюнктурата ", добави Никола Минчев.



На отбелязването на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста участваха заместник-председателите на Народното събрание Росица Кирова, Кристиан Вигенин и Мукаддес Налбант и народни представители, министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер. В честването участваха ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, посланикът на Държавата Израел Йорам Елрон, посланикът на Германия Кристоф Айхорн, заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова.



Председателят на Народното събрание Никола Минчев и министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер, сн.: НС
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР