Протестите в Сирия набират сила, предизвиквайки Башар Асад, докато той се опитва да остави гражданската война зад гърба си

...
Антиправителствените протести набират сила в Сирия от повече от месец,
Коментари Харесай

Антиправителствените протести набират сила в Сирия от повече от месец, отразявайки демонстрациите, които президентът Башар Асад изпрати на охраната си сили, за да се справят с тях през 2011 г., изпращайки страната в низходяща спирала, превърнала се в пълномащабна гражданска война.

Демонстрациите, съсредоточени предимно в южния град Сувейда, първоначално бяха продиктувани от задълбочаващата се криза с разходите за живот — сирийската икономика е осакатена от години на война и се напряга под тежестта на безброй международни санкции. Но гневът срещу разпадащата се икономика бързо прерасна в искания за падането на правителството на Асад.

Какво се крие зад последните протести?

Демонстрациите в Сувейда и близката Дераа — където през 2011 г. започна въстанието – започнало, след като правителството на Асад намали субсидиите за гориво и повиши цените на бензина с близо 250% през август.

Асад удвои и без това оскъдните заплати и пенсии в публичния сектор, но усилията за смекчаване на обществения гняв не допринесоха много за смекчаване икономическият удар. Вместо това този ход ускори инфлацията и допълнително отслаби сирийската лира. Милиони сирийци, които вече живееха в бедност след повече от десетилетие война, се оказаха още по-зле.

нелегалният наркотик каптагон в района.

Администрацията на Байдън, съвместно с Обединеното кралство , санкционира няколко членове на собственото семейство на Асад през март за „улесняване на износа на Каптагон“, като Министерството на финансите на САЩ казва, че пакетът от санкции „подчертава господството на семейството на Ал-Асад в незаконния трафик на Каптагон и неговото финансиране за потисническия сирийски режим“.

Махер Шарафедин, друзки писател, журналист и опозиционен активист от Сувейда, каза пред CBS News, че Хил е дал да се разбере на Хиджири, че се надява отношенията между САЩ и местната общност на друзите да се задълбочат и Шарафедин се надява първоначалният контакт може да сигнализира за нова подкрепа във Вашингтон за опозицията в гражданската война в Сирия.

Асад, приветстван обратно от своите съседи

Асад се задържа на власт през войната благодарение до голяма степен на въоръжената помощ на своите съюзници в Русия и Иран. Но конфликтът разцепи страната, причини смъртта на най-малко 300 000 цивилни и разсели половината от предвоенното население на Сирия от 23 милиона.

Протестите в Сувейда разтърсиха сирийското правителство, но не изглеждат да представляват екзистенциална заплаха. Правителствените сили консолидираха контрола си над по-голямата част от страната и след години, прекарани в борба с демонизацията за предполагаеми военни престъпления срещу собствения му народ, Асад буквално зае отново мястото си на масата.

Други близкоизточни лидери са възстановява отношенията с правителството на Асад, твърдейки, че ангажираността е най-добрият начин за справяне с потока от бежанци и незаконни наркотици през границите на Сирия.

22-членната Арабска лига, която прекъсна връзките със Сирия в началото на война, наскоро възстанови Сирия като член и за първи път от повече от десетилетие Асад се присъедини към другите лидери на блока, когато се срещнаха през май.

Администрацията на Байдън обаче не посочи смекчаване на позицията си спрямо силно санкционираното правителство на Асад.

„Ние не подкрепяме нормализирането на отношенията с режима на Асад“, каза директно говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс през март, докато САЩ работеха за доставяне на хуманитарна помощ в части от Сирия, опустошени от мощно земетресение.

Представител Хил, след посещението си на контролирана от бунтовниците територия в Сирия и разговора си с шейх Хиджири, каза пред CBS News, че смята, че целта на САЩ и всички други нации трябва да бъде „да работят за политическо решение, което слага край на систематичното унищожаване на страната от Асад и намира изход, при който сирийците могат сигурно и безопасно да се върнат по домовете и селата, за да живеят и работят."

Контролираните от държавата медии в Сирия не споменаха демонстрациите в Сувейда. Сирийската арабска новинарска агенция SANA вместо това съобщава за хранителна помощ, предоставена на селското село Salkhad, извън Suwayda, от Русия.

Елис Ким от CBS News във Вашингтон допринесе за този доклад.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР