Антимонополното разследване на Европейската комисия срещу Газпром най-сетне е прекратено

...
Антимонополното разследване на Европейската комисия срещу Газпром най-сетне е прекратено
Коментари Харесай

Спряното разследване срещу Газпром и последиците за Европа

Антимонополното следствие на Европейската комисия против " Газпром " най-накрая е прекъснато и съветската компания към този момент не е застрашена от великански санкции за милиарди евро, обобщава " Взгляд " вчерашното решение на Европейска комисия.

В подмяна обаче Европейски Съюз задължи " Газпром " да доставя газ в Централна и Източна Европа на конкурентни цени и да позволи на клиентите си в Европейски Съюз реекспорт на съветския газ, припомня електронният вестник.

Освен това " Газпром " не трябва да изисква от София компенсации за анулирането на плана " Южен поток ", показва вестникът, който назовава това изискване " поклон към България ".

Според " Взгляд " планът е бил спрян " по политически аргументи след посещаване на американски сенатори в България. И Еврокомисията тогава се поддаде на въздействието на Съединени американски щати. "

" Най-вероятно, когато Брюксел е принуждавал България да се откаже от " Южен поток ", те са дали обещание да уредят въпроса с големите загуби, да прикрият българите, отсам иде и това условие към " Газпром ", разсъждава съветският анализатор Игор Юшков, представен в материала.

Прекратяването на делото против " Газпром " и условията във връзка реекспорта, от една страна, са условност, тъй като всички условия са към този момент изпълнени. От друга страна обаче са самопризнание, че в активността на " Газпром " няма политически подтекст, твърди същият специалист пред изданието " Икономиката през днешния ден ".

Вчера Европейска комисия разгласи, че е постигнала съглашение с " Газпром " съветското сдружение да приключи отсега нататък налагането на по-високи цени в пет страни от Европейски Съюз - България, Естония, Латвия, Литва и Полша.

" Всички компании, разрастващи бизнес в Европа, би трябвало да съблюдават нашите правила за конкуренцията. Няма значение от кое място са пристигнали ", цитира " Известия " коментар на еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер.

" Газпром " капитулира абсолютно и губи опцията да подвига цената по отношение на пазарната за едни или други страни от Европейски Съюз по лично убеждение, декларира онлайн изданието " Ридус ".

Според него съветската компания е решила " допустимо най-бързо да се сдобри с европейските купувачи, тъй като на хоризонта все по-ясно се обрисува съперник - американският полутечен природен газ ".

Експертите виждат в самото " спокойно съглашение " по-скоро добра вест, само че не бързат да поздравяват " Газпром " като победител, отбелязва " Газета ".

" Най-малкото оповестената част от решението оставя един главен въпрос - дали новите условия обгръщат договорите, влезнали в действие? " - пита се бизнес консултантът Александър Базикин.

Обвиненията против " Газпром ", че злоупотребява с преобладаващото си състояние на източноевропейските пазари, са били направени за да се реализира тъкмо сегашният компромис. Иначе би била застрашена стабилността на европейския газов пазар, а Европейска комисия не може да допусне това, разяснява юрисконсултът Денис Фролов.

Постигнатият резултат може да смъкна цените на газа на ред пазари в Източна Европа. Той доближава и сбъдването на фантазията на Европейската комисия - да се образува обединен газов пазар в Европейски Съюз, твърди " Комерсант ".

" Цените ще паднат под натиска ", предвижда в заглавие и " Росийская газета ".

Специализираният уебсайт " Център за енергийна експертиза " чака по-късно съглашение " Русия и Европейски Съюз да стигнат до цялостно взаимно съгласие и в случаите със " Северен поток-2 " и " Турски поток ".

По материали на БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР