Антимонополното разследване на Европейската комисия срещу “Газпром” най-сетне е прекратено

...
Антимонополното разследване на Европейската комисия срещу “Газпром” най-сетне е прекратено
Коментари Харесай

Пробив! Бомба в руските медии: Решението на ЕК за “Газпром” е реверанс към България!

Антимонополното следствие на Европейската комисия против “Газпром” най-накрая е прекъснато и съветската компания към този момент не е застрашена от великански санкции за милиарди евро, обобщава “Взгляд” вчерашното решение на Европейска комисия.

В подмяна обаче Европейският съюз задължи “Газпром” да доставя синьо гориво в Централна и Източна Европа на конкурентни цени и да позволи на клиентите си в Европейския съюз реекспорт на съветския газ, припомня електронният вестник.

Освен това “Газпром” не трябва да изисква от София компенсации за анулирането на плана “Южен поток”, показва вестникът, който назовава това изискване “реверанс към България”.

Според “Взгляд” планът е бил спрян “по политически аргументи след посещаване на американски сенатори в България. И Европейска комисия тогава се поддаде на въздействието на Съединени американски щати.” “Най-вероятно, когато Брюксел е принуждавал България да се откаже от “Южен поток”, той е заречен да уреди въпроса с големите загуби, да прикрият българите, отсам иде и това условие към “Газпром”, разсъждава съветският анализатор Игор Юшков, представен в материала.

Прекратяването на делото против “Газпром” и условията във връзка реекспорта, от една страна, са условност, тъй като всички условия са към този момент изпълнени. От друга страна обаче са самопризнание, че в активността на “Газпром” няма политически подтекст, твърди същият специалист пред изданието “Экономика сегодня”.

Брюксел през вчерашния ден разгласи, че е постигнала съглашение с “Газпром” съветското сдружение да приключи отсега нататък налагането на по-високи цени в пет страни от Европейски Съюз – България, Естония, Латвия, Литва и Полша. “Всички компании, разрастващи бизнес в Европа, би трябвало да съблюдават нашите правила за конкуренцията. Няма значение от кое място са дошли”, цитира “Известия” коментар на еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер.

“Газпром” капитулира абсолютно и губи опцията да подвига цената по отношение на пазарната за едни или други страни от Европейски Съюз по лично убеждение, декларира онлайн изданието “Ридус”. Според него съветската компания е решила “възможно най-бързо да се сдобри с европейските купувачи, тъй като на хоризонта все по-ясно се обрисува съперник – американският полутечен естествен газ”.

Експертите виждат в самото спокойно споразумение” по-скоро добра вест, само че не бързат да поздравяват “Газпром” като победител, отбелязва “Газета”. “Най-малкото оповестената част от решението оставя един главен въпрос – дали новите условия обгръщат договорите, влезнали в действие?” – пита се бизнес консултантът Александър Базикин.

Обвиненията против “Газпром”, че злоупотребява с преобладаващото си състояние на източноевропейските пазари, са били направени за да се реализира тъкмо сегашният компромис. Иначе би била застрашена стабилността на европейския газов пазар, а Европейска комисия не може да допусне това, разяснява юрисконсултът Денис Фролов.

Постигнатият резултат може да смъкна цените на газа на ред пазари в Източна Европа. Той доближава и сбъдването на фантазията на Европейската комисия – да се образува обединен газов пазар в Европейски Съюз, твърди “Комерсант”.

“Цените ще паднат под натиска”, предвижда в заглавие и “Росийская газета”.

Специализираният уебсайт “Център за енергийна експертиза” чака по-късно съглашение “Русия и Европейски Съюз да стигнат до цялостно взаимно съгласие и в случаите със “Северен поток-2” и “Турски поток”.
Източник: ПИК loading... #SC_TBlock_381491 a { font-family: Roboto!important; }
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР