Антимонополният регулатор е иззел документация от офиса на Българската петролна

...
Антимонополният регулатор е иззел документация от офиса на Българската петролна
Коментари Харесай

Подозират картел при горивата: КЗК иззе документи от офиса на Българската петролна и газова асоциация

Антимонополният регулатор е иззел документи от офиса на Българската петролна и газова асоциация (БПГА). Припомняме, че Комисията за защита на конкуренцията инициира огромна инспекция за възможен картел в горивния отрасъл. Последва запечатване на офиси и бази на Асоциацията, а през вчерашния ден се пристъпи към влизане в главната административна постройка,

Претърсването на постройката е почнало, откакто Административен съд - София в дал зелена светлина на Комисия за защита на конкуренцията. Представители на Асоциацията са дали достъп на проверяващия екип до работните пространства и намиращите се в тях документи и компютри, изясняват от Комисия за защита на конкуренцията, написа trafficnews.bg. От офиса на БПГА са конфискувани посредством основаване на цифрови копия документи, съхранявани на електронен притежател.

" Предстои обстоен разбор на събраните документи, който ще покаже дали са налице задоволително доказателства за предявяване на изказвания за осъществено нарушение от страна на членове на Асоциацията. Такива са неразрешено съглашение или съгласувана процедура сред предприятия, които имат за цел или резултат попречване, ограничение или нарушение на конкуренцията на пазарите на произвеждане и/или импорт, предпазване и реализация на автомобилни горива, или на самата Асоциация за нейни решения, които имат същата цел или резултат ", изясняват от Комисия за защита на конкуренцията. 

Казано на понятен език, от Комисия за защита на конкуренцията ревизират дали някъде из документите ще се откри доказателство, че е имало сделки за определянето на цените на всеобщите автомобилни горива. Преки ответни страни в това произвеждане са огромните вериги производители, вносители, съхраняващи и търговци на едро и дребно - " Лукойл Нефтохим Бургас “ АД, „ Лукойл България “ ЕООД, „ Сакса “ ООД, „ Инса Ойл “ ЕООД, „ Ромпетрол България “ ЕАД, „ Еко България “ ЕАД, „ Шел България “ ЕАД, „ ОМВ България “ ООД, „ НИС Петрол “ ЕООД, „ Петрол “ АД, „ Трейднет Варна “ ЕООД и Българската петролна и газова асоциация.

В случай че Комисията предяви изказвания за осъществено нарушаване от тези сдружения, те ще имат опцията да упражнят правото си на отбрана посредством достъп до събраните материали и доказателства, право да показват възраженията си и право да бъдат изслушани от Комисия за защита на конкуренцията. След приключването на процесуалните дейности по преписката, Комисия за защита на конкуренцията ще се произнесе с дефинитивно решение по производството - има ли картел на горивата в България или не. 

Междувременно държавното управление напредва от ден на ден в проекта си за основаване на Държавни бензиностанции. За тази бизнес конструкция в рамите на страната бе обявено напълно внезапно преди няколко седмици, и то на ексклузивен брифинг. От тогава до в този момент съвсем всеки ден се дават изказвания от министъра на финансите, стопанската система и даже премиера, които коментират концепцията за държавни бензиностанции. На този стадий са ясни задачите - действителни цени на горивата, естествено контролиране на пазара, както и повишение на качеството на горивата, достигащи до крайния консуматор. Тези търсени резултати, дефинирани от държавното управление, са знак за базата, върху която лежи сходна концепция, а точно действителен към този миг картел в сектора. Всъщност в прав текст на няколко пъти министри разясниха тематиката и обясниха, че по този начин цените ще падат доста по-бързо по отношение на цената на петрола, като по този начин признаха, че все още в България има проблем в бранша. Предстои и Комисия за защита на конкуренцията да даде своето мнение по тематиката.  
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР