Антикризисните мерки скараха депутатите в парламента. Стигна се до искри

...
Антикризисните мерки скараха депутатите в парламента. Стигна се до искри
Коментари Харесай

Искри в парламента. Депутатите се сдърпаха заради мерките

Антикризисните ограничения скараха депутатите в Народното събрание. Стигна се до искри сред ръководещите и опозицията.

Според ръководещите ограниченията са навременни и са плод на компромис сред четирите партии в ръководещото болшинство.

Според опозицията обаче тези ограничения са проинфлационни и с помощта на тях четирите партии са почнали предизборната си акция.

Управляващите пък отвърнаха, че към този момент даже са измислили от кое място да дойдат парите – от облагането на свръхпечалбите в енергетиката. За таван на облага ще се приема 15%. Той ще важи и за държавните, и за частните предприятия.

Денят в залата стартира с офанзива на опозицията към ограниченията на ръководещите.

„ Всеки един ден тук да ни оферирате проинфлационни точки и не оказват помощ на вашето ръководство. Наистина ми е неловко повече да изляза на тази естрада. Очаквайте идващия месец 20% инфлация и ще бъдете непотребни за ръководството “, съобщи Рамадан Аталай от Движение за права и свободи.

Никой от обединението не взе отношение по тематиката, а недоволството продължи и по друга линия - поради обстоятелството, че в петък Мирослав Иванов от „ Продължаваме промяната “ лиши думата на ГЕРБ. От партията настояха той да не води съвещанията.

„ Вие към този момент сте в процедура на искане на оставка. Това е на практика избор на съмнение към вас. До момента, в който не получите легитимност от страна на Народното събрание, съвещанията би трябвало да се водят от някои от останалите зам.-председатели на Народното събрание “, съобщи Тома Биков от ГЕРБ, цитира bTV.

„ Докато не ми бъде гласувана оставката аз не преставам да заемам позиция зам.-председател на Народното събрание. В това си качество имам правото да повеждам съвещание “, съобщи Мирослав Иванов.

Темата за ограниченията по този начин и не стана обект на полемика в зала. В коридорите обаче ръководещи и съпротива размениха остри думи.

„ Обявихме финалните антиинфлационни ограничения, които ще осъществим. Те са ориентирани към трите съществени фактора, които усилват инфлацията, а точно високите цени на електрическата енергия, на газа и горивата “, сподели Венко Сабрутев от „ Продължаваме промяната “.

„ Част от парите от кое място ще дойдат – вкарваме закон още през идната седмица за облагане на свръхпечалбите в енергийния бранш – и за производителите, и за търговците. Считаме, че естествената облага е 15% за всички предприятия – за държавни и частни “, изясни Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия.

В коридорите на Народното събрание Тома Биков съобщи, че задачата на оповестените ограничения от държавното управление е не да решат рецесията с стопанската система, а рецесията с ръководството.

Управляващите допълниха, че огромна част от ограниченията ще влязат е мощ след актуализацията на държавния бюджет.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР