Антикризисните мерки не са антиинфлацонни - инфлацията беше изпусната, това

...
Антикризисните мерки не са антиинфлацонни - инфлацията беше изпусната, това
Коментари Харесай

Проф. Александър Томов: Инфлацията беше изпусната, мерките са късни

" Антикризисните ограничения не са антиинфлацонни - инфлацията беше изпусната, това са късни ограничения към обособени бизнеси. Няма гаранция, че инфлацията ще се успокои. Качването на инфлацията над 10% е чиста стагфлация. Ако доставките на съветски нефт спрат, на бензиноколонките ще има цени от 4,50 лева за дизел ", предвижда водачът на " Българска социалдемокрация - Евролевица " проф. Александър Томов в студиото на " Денят ON AIR ".

Според него няма вид страната ни да получи изключение за европейското ембарго над съветския нефт.

" Ще ни слага условия, които няма по какъв начин да осъществим. Можеше да се създадат доста по-успешни и по-антиинфлационни ограничения, с цел да бъде инфлацията по-ниска. Нашата е 2 пъти по-голяма от европейската. Заблуда е да се твърди, че тя идва извън ", безапелационен беше Томов.

Според него резултат върху бюджета на елементарния човек няма да има и от 0% Данък добавена стойност на хляба.

" Господата от Асоциацията на производителите на самун и хлебни произведения споделиха, че ще понижат цената. Ако го създадат, няма да е с 20-50 ст. Това ще промени ли значително положението на бедните? Смешно е да се каже - пипаме хляба като махаме Данък добавена стойност, ами другите храни, които се използват всекидневно? Като намалиш едно с 50 ст., а вдигнеш друго с 5 лева, няма смисъл ", разяснява Томов пред Bulgaria ON AIR.

Той предвижда, че с актуализацията на бюджета, инфлацията ще се задълбочи.

" Ако бюджетът остане единствено с това, то ще е бюджет с доста огромен недостиг и отиваме на най-високите инфлации в Европа. Сега съм към този момент сигурен - стаhфлацията е неизбежна, има заплаха от криза, изключително, в случай че такава се състои в други европейски страни или Съединени американски щати ", предвижда проф. Томов.

И предвижда предварителни избори, подбудени от невъзможността на ръководещите да се оправят с рецесиите.

" Ние отхвърлихме Борисов, само че сега не стават нито Киро, нито Бойко. Изборите ще дойдат неизбежно. Сега излизат първите митинги, на петия месец от ръководството. Когато стане опашка и всички споделят " дай ", става рисково. Няма от кое място до го вземат за служители на реда, медицинските сестри, животновъди ", сподели още Томов.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР