Антикорупционният фонд (АКФ) сезира министъра на вътрешните работи и Народното

...
Антикорупционният фонд (АКФ) сезира министъра на вътрешните работи и Народното
Коментари Харесай

Антикорупционният фонд сигнализира за скандална сделка

Антикорупционният фонд (АКФ) сезира министъра на вътрешните работи и Народното събрание за груби нарушавания на закона при удълбочаването на Варненското пристанище, като планът е на стойност 393 милиона лв., оповестява eurocom.bg.

Според Даниела Пенева, юридически специалист към АКФ, съществува риск парите да са разходвани нецелесъобразно.

“Безмислеността на плана се състои в това, че не съдържа никакво планиране и финансиране за началната и крайната част на плана. Началната точка е Аспарухов мост, откъдето следва да влизат коработите. Ако там не се извърши брегоукрепване, Аспаруховият мост ще падне. По този метод е и при пристанище “Варна”, където дебаркират корабите. Ако там не се извърши брегоукрепване, се подлага на риск кейовата стена”, уточни тя.

Парадоксалното е, че държавното дружество “Пристанищна инфраструктура” превъзлага поръчката на държавно дружество „ Транспортно строителство и възобновяване “, което се занимава с построяването и поддръжката на железопътната инфраструктура - няма нищо общо с удълбочаване на водни канали. Тъй като то няма потенциал да извърши удълбочаването на плавателни канали, отдава без социална поръчка осъществяването на плана на частна компания - „ Европейски Съюз Билд “. Тя от своя страна също преотдава осъществяването на съветската „ Гидрострой “.

Разследването по случая стартира журналистът Спас Спасов през 2019 година във връзка решението на държавното управление на Бойко Борисов да отпусне 220 млн. лв. на за удълбочаване на плавателния път в цялата акватория на пристанище Варна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР