Антикорупционната комисия установи конфликт на интереси по отношение на ректора

...
Антикорупционната комисия установи конфликт на интереси по отношение на ректора
Коментари Харесай

Ректорът на ЮЗУ сам си дал 142 000 лв. като бонуси

Антикорупционната комисия откри спор на ползи във връзка с ректора на ЮЗУ проф. доктор Борислав Юруков. Комисията обаче открила, че за три години - от декември 2017, той издал 21 заповеди, с които определил изплащането на спомагателни трудови хонорари на преподавателите и административния личен състав на университета в размери по приложени към заповедите описи, също одобрени от него като ректор.

Във всички описи било и името на самия проф. Борислав Юруков и по този начин той е определял и на себе си в допълнение заплащане, чиято обща сума по всички 21 заповеди е 142 300 лв., оповестяват от КПКОНПИ.

В по-голямата си част заповедите на ректора били издадени въз основа на решения на Ректорския съвет, който има единствено помощни и консултативни функционалности и няма пълномощия да взема такива решения. Единственият оторизиран да взема решения и да издава заповеди е точно ректорът.

Според Комисията проф. Борислав Юруков упражнил пълномощия по работа в собствен частен интерес, от които имал полза и по тази причина бил санкциониран с 10 000 лв. и лишаване в интерес на страната на цялата сума от 142 300, представляваща получената материална полза.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР