Антикорупционната комисия проверява конфликт на интереси между образователния министър Красимир

...
Антикорупционната комисия проверява конфликт на интереси между образователния министър Красимир
Коментари Харесай

Проверяват конфликт на интереси между образователния министър и председателя на КЗП

Антикорупционната комисия ревизира спор на ползи сред просветителния министър Красимир Вълчев и ръководителя на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов. Комисията се е самосезирала след медийни изявления. 

Според изявленията на Агенция ПИК от 12 и 14 юни 2020 година, изпълнителният шеф на Фондация „ Просвета “ Мария Карабельова – Маргаритова, е кума на просветителния министър Красимир Вълчев и в същото време е съдружничка с неговата брачна половинка в консултантско сдружение „ Бонафиде Адвайзърс “ ООД. Твърди се, че главната активност на Фондацията се субсидира и е подвластна от МОН, а всички нови учебници на издателска група „ Просвета “ за 11 клас за образователната 2020/21 година са утвърдени от министъра на образованието и науката.

Изнесена е и информация, че брачната половинка на министъра на образованието е притежател на „ ПР енд ивент консултинг “ АД, и откогато Димитър Маргаритов /с който са свързани лица по смисъла на закона/ е ръководител на КЗП, от бюджета на тази комисия са разходвани към 100 000 лева за образуване на събития, медийно обслужване и направа на сувенири за КЗП и Европейския потребителски център – България. Публикувани са и факсимилета на контракт на стойност почти 35 000 лева, както и информация, съдържаща данни за лицата, посочени в сигнала и сдружението „ Бонафиде Адвайзърс “ ООД.

Антикорупционната комисия е образувала още едно произвеждане за спор на ползи във връзка информация, излъчена в предаването „ Разследване “ на Нова телевизия на 14 юни 2020 година В него са изнесени данни за осъществени нарушавания на закона от кмета на Община Ракитово – Костадин Холянов. Твърденията са за това, че през 2016 година кметът подписва контракт за доставка на горива и смазочни материали посредством „ директно договаряне без съобщение “ с „ Петро 2016 “ ЕООД, като компанията е основана дни преди решението за възлагане на поръчката. Посочва се, че шефът на „ Петро 2016 “ ЕООД - Пламен Михайлов, е подписал пълномощие на наследник на кмета за предписание с парите в сметката на компанията.

Според репортажа, синът на Холянов е и шеф на Михайлов, а горивото, което „ Петро 2016 “ ЕООД ще доставя на Община Ракитово, се съхранява в контейнер на бензиностанция, благосъстоятелност на този кметски наследник. Отделно от това се твърди, че кметът Холянов подписва контракти за дърводобив и дървопреработване с компании на своите синове. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР