Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) прекрати производството за конфликт на интереси срещу

...
Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) прекрати производството за конфликт на интереси срещу
Коментари Харесай

КПКОНПИ откри дупка в закона в полза на Мария Габриел

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) приключи производството за спор на ползи против евродепутатката Мария Габриел, която e употребила чартърен общинско жилище в София на мощно занижени цени, излиза наяве от оповестено решение на уеб страницата на ведомството във вторник. 

КПКОНПИ беше сезирана от гражданско съдружие " Боец " при започване на годината, откакто следствие на уеб страницата " Биволъ " сподели, че Габриел е сключила контракт за наем с общинското сдружение “Заводпроект ” за апартамент на ул. “Никола Вапцаров “ 25 в столичния квартал " Лозенец ". За жилището от 128 кв. м евродепутатката е плащала 400 лева месечен наем. По това време обаче наемите в същия квартал са варирали сред 1400-1600 лева Договорът е подписан през 2010 година, когато Габриел към този момент е в Европейския парламент с 30 хиляди лева месечен приход, а Столичната община е ръководена от ГЕРБ.

В решението на антикорупционната комисия се твърди, че Мария Габриел е употребила жилището две години - в интервала от 2010 до 2012 година, макар че " Биволъ " даде данни, че Габриел го е употребила и като еврокомисар. При разглеждането на сигнала КПКОНПИ е направила информация в уеб страницата на Европейския парламент и също по този начин е изискала автобиография на българския евродепутат, от която е открито, че Габриел заема все още висша обществена служба. Комисията обаче на процедура се възползва от празнини в националното законодателство, като показва, че съгласно остарелия закон за спор на ползи (ЗПУКИ), настоящ до 2018 г., евродепутатът не е бил обществена служба. " Липсата на тази причина - индивид или лице, заемащо обществена служба, против което да се организира административното произвеждане, се явява спънка за разглеждане на постъпилия сигнал и е съображение за преустановяване на актуалното произвеждане ", се споделя в решението на комисията, която го препраща на Софийската градска прокуратура. Сега евродепутатите към този момент категорично са посочени като публични длъжности.

Самата Мария Габриел изясни преди време, че апартаментът е бил на " шпакловка " и договорът със “Заводпроект ” е предвиждал да бъдат осъществени довършителни работи, а цената на наема е била избрана от лицензиран оценител.  " Това е единственото, което съм поискала като помощ, нищо повече. Не съм желала да взема, да се фаворизирам от някакво състояние или да взема апартамент или каквото и да било. Напротив, просто имах потребност в действителност от помещение, в което да си стокирам част от нещата ", оправдава се тя пред сп. " Тема " през 2014 година

БЕЗ ВИНА

Само преди седмица антикорупционната комисия завърши с инспекциите си за спор на ползи в имотния скандал " Апартаментгейт ". Очаквано, всички участници в него бяха почистени от корупционни подозрения. Бившият зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов беше оправдан от КПКОНПИ, макар че е закупил на скандално ниска цена луксозно жилище с частен асансьор от строителната компания " Артекс " една година откакто с гласовете на партията се одобряват ремонти в Закона за устройство на територията (ЗУТ), които разрешават на същата компания да довърши строителството си на небостъргача  " Златен век ". Комисията не откри спор на ползи и при другите фрагменти на ГЕРБ, сдобили се с евтини жилища от " Артекс " - някогашния правосъден министър Цецка Цачева, някогашните зам.-министри на спорта и енергетиката Ваня Колева и Красимир Първанов, както и депутата от ГЕРБ Вежди Рашидов. Такъв беше изходът и от инспекциите против министъра на туризма Николина Ангелкова и депутатите от Българска социалистическа партия Елена Йончева и Крум Зарков. Председателят на Върховен касационен съд Лозан Панов беше тестван, тъй като живее в апартамент на компания на брачната половинка си, закупен от " Артекс " две години преди да сключат брак, като в неговия случай също не беше открит спор на ползи.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР