Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) не дава достъп по Закона за достъп

...
Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) не дава достъп по Закона за достъп
Коментари Харесай

КПКОНПИ де факто не коментира дали е пуснала Цветанов въпреки необясними доходи

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) не дава достъп по Закона за достъп до социална информация до документите (ЗДОИ), показващи сериозните разминавания в приходите и имущественото положение на втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов. Въпросните документи обаче към този момент бяха оповестени от гражданско придвижване " Боец ", както и от уеб страницата за проверяваща публицистика " Биволъ ".
За какво става въпрос? Проверка на финансовото положение на Цветанов и фамилията му по отношение на делата, които се водеха против него по времето на кабинета " Орешарски ". Конкретно инспекцията визира развиването на делото за заграбване на 50 000 лв. от Цветанов в интерес на някогашния началник на РЗБОП във Велико Търново Орлин Тодоров, по което той беше оневинен. На бял свят излезе докладна, която е писана от Георги Апостолов и е пратена на тогавашния началник на КОНПИ и настоящ ръководител на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев. Основното разминаване касае това какъв брой костват два жилището (в недодялан строеж) и две паркоместа на ул. " Елемаг ". Точно тези жилища Цветанов разменя за жилището в постройка " Летера " на " Артекс ". Само жилищата са общо малко над 192 кв. метра (80,22 кв. метра и 112,54 кв. метра), а Цветанов ги купува през 2008 година, а му ги продава компания " Ти Ви Би " на кумеца му Тодор Бояджиев. За всичко това са платени към 130 500 евро. В отчета си Апостолов обаче пресмята, че са платени 306 120 лв. с Данък добавена стойност.
Отделно има и противоречие сред приходите и разноските на фамилията на Цветанов в размер на 118 849 лева, т.е. приходите не са били задоволителни да покрият разноските и придобиваното имущество в интервал от 10 години (04.12.2003 до 04.12.2013 година). КОНПИ пресмята, че за проучвания интервал фамилията на Цветанов е получило като доход впечатляващата сума от 1 039 740 лева (бел.ред. - съгласно съкратения преразказ на отчета в мнение на дирекция " Координация и надзор " сумата е 1 057 461 лева.).
Припомняме, че ръководителят на КПКОНПИ Пламен Георгиев също има разминавания в имотните си заявления. Те касаят апартамент и две паркоместа в столичния квартал " Гео Милев ", които са купени за малко над 207 000 лв. съгласно имотната декларация на Георгиев, само че в нотариалния акт сумата е над 264 000 лв.. Освен това, Георгиев има и жилище на последния етаж на постройка на ул. " Професор доктор Георги Павлов ", огромно 156 кв. метра, плюс тераса от 43 кв. метра по декларация, единствено че се оказа, че има още една тераса – на покрива на постройката, от 186 кв. метра. Георгиев твърди, че тя е " обща част по смисъла на член 38 от Закона за собствеността ", само че фрагменти от дрон на bTV демонстрираха, че терасата е заградена и на нея има барбекю. Заради тези данни през днешния ден, 1 април, има проведен митинг с искане за оставката на Георгиев.
Сега се оказва, че зам.-председател на КПКОНПИ Антон Славчев отхвърля да пусне тази информация след питане на ЗДОИ - на " Биволъ ". " Не е ясно за какво КПКОНПИ отхвърля даже и информацията за предмета на преписката и откритите разминавания в сумите, които не съдържат персонална информация, а и може да бъдат анонимизирани. " Биволъ " ще апелира отхвърли в Административния съд ", оповестяват от уеб страницата за проверяваща публицистика.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР