Антиислямският популист Герт Вилдерс спечели огромна победа на изборите в

...
Антиислямският популист Герт Вилдерс спечели огромна победа на изборите в
Коментари Харесай

Герт Вилдерс записа огромна победа на изборите в Нидерландия

Антиислямският популист Герт Вилдерс завоюва голяма победа на изборите в Холандия при съвсем цялостно броене на гласовете рано в четвъртък. Нидерландия, в миналото известна като фар на толерантността, прави замайващ завой към крайната десница.

Резултатът ще изпрати ударни талази из Европа, където крайнодясната идеология се въздига. Това ще сложи Вилдерс на опашката да води договаряния за образуване на идната ръководеща коалиция и вероятно да стане първият крайнодесен министър председател на Нидерландия.

При съвсем всички преброени гласове " Партията на свободата " на Вилдерс се чака да завоюва 37 места от 150 в Долната камара на Народното събрание. Това са с две повече от плануваното, когато гласуването завърши в сряда вечерта. Това са двойно повече от 17-те, които той завоюва на последните избори.

" Трябваше да си стисна ръката ", сподели ликуващият Вилдерс.

Политическите партии ще проведат обособени срещи в четвъртък, с цел да обсъдят резултата преди образуването на нова ръководеща коалиция, което ще стартира в петък.

Въпреки острата си изразителност, Вилдерс към този момент стартира да ухажва други десни и центристки партии, като съобщи в победната тирада, че каквито и политики да прокара, ще бъдат " в границите на закона и конституцията ".

Предизборната стратегия на Вилдерс включваше апели за референдум за излизането на Холандия от Европейския съюз, прекъсване на приемането на претенденти за леговище и отбиване на мигранти по холандските граници.

Той също по този начин се застъпва за " деислямизация " на Холандия. Той декларира, че не желае джамии или ислямски учебни заведения в страната, макар че е бил по-умерен във връзка с исляма по време на тази предизборна акция, в сравнение с в предишното.

Вместо това успеха му наподобява се основава на акцията му за преодоляване на миграцията, въпросът, който накара последната ръководеща коалиция да напусне през юли, и да се оправи с проблеми като рецесията с разноските за живот и дефицита на жилища.

" Холандците още веднъж ще бъдат номер 1 ", съобщи Вилдерс. " Народът би трябвало да си върне нацията. "

Но Вилдерс, който в предишното е бил определян като холандска версия на Доналд Тръмп, първо би трябвало да сформира съдружно държавно управление, преди да може да поеме юздите на властта.

Това ще бъде мъчно, защото главните партии не са склонни да обединят сили с него и партията му, само че размерът на успеха му ускорява позициите му във всевъзможни договаряния.

Вилдерс прикани другите партии градивно да се включат в съдружни договаряния. Питер Омцигт, някогашен центристки християндемократ, който построи лична партия " Нов обществен контракт " за три месеца, с цел да вземе 20 места, съобщи, че постоянно ще бъде отворен за договаряния.

Най-близката партия до тази на Вилдерс на изборите беше съюз на лявоцентристката Лейбъристка партия и Зелената левица, която се очакваше да завоюва 25 места. Нейният водач Франс Тимерманс даде да се разбере, че Вилдерс не би трябвало да разчита на коалиция с него.

" Никога няма да образуваме коалиция с партии, които се преструват, че търсещите леговище са източник на цялата бедност ", сподели Тимерманс, обещавайки да отбрани холандската народна власт.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР