Античното селище, което преди няколко месеца беше разкрито край благоевградското

...
Античното селище, което преди няколко месеца беше разкрито край благоевградското
Коментари Харесай

Има ли опасност за античното селище край Покровник?

Античното населено място, което преди няколко месеца беше разкрито край благоевградското село Покровник има действителна заплаха да бъде унищожено. Затова сигнализираха от Инициативния комитет в Благоевград. От там настояват, че не са подхванати нужните ограничения за консервация на обектите, за които се допуска, че са част от римското населено място „ Скаптопара ". Те попадат в трасето, по което ще мине Автомагистрала „ Струма " и би трябвало да бъдат съхранени, до момента в който бъдат преместени и експонирани наоколо до автомагистралата.

Покровник, Благоевград

До момента са консервирани към 20 декара от разкопките, предстоят още толкоз да бъдат покрити, с цел да се запазят. Според Инициативния комитет обаче, поради забавянето и неприятното време може находките да бъдат заличени.

Доц. Здравко Димитров изясни, че от разкопките са били спестени към 200 000 лева, които ще бъдат употребявани за консервация и реституция на обектите. По думите му находките са в положително положение и няма заплаха да бъдат разрушени.
Доц. Здравко Димитров: Такъв обект в България няма. Такава консервация не е правила толкоз огромна, на нито един обект в България. Римската гробница пантеон, която е с най-голяма експозиция стойност, църквата-ранно християнската от 5-6 век. Цялата римска вила, банята, която принадлежи към нея и една част от пещите, които ще бъдат експонирани и непокътнати. Между другото това да се запазят пещи за керамика, нещо, което е построено от глина, научно- известно казано е много мъчно.
Предстои да бъде направен план за преместването и експонирането на находките.

доцент Димитров: Проектът за цялостното преместване на гробницата и обекта на Покровник най-сетне да бъде непокътнат и да завърши тази драма, която е изкуствено основана, допускаме, че още ранната пролет той ще бъде готово. Може да бъде входиран към този момент в Министерството на културата и уповавам се тази година всичко да е готово.
От Инициативния комитет споделиха, че ще провеждат кръгла маса, на която да участват всички виновни институции, с цел да обсъдят бъдещия план.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР