Античният и средновековен град Мисионис е определен за най-перспективен обект

...
Античният и средновековен град Мисионис е определен за най-перспективен обект
Коментари Харесай

Мисионис спечели наградата за най-перспективен обект на културно-историческия туризъм за 2022 г. на БХРА

Античният и феодален град Мисионис е избран за най-перспективен обект на културно-историческия туризъм за 2022 година в годишните награди на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Наградата получи кметът на Търговище доктор Дарин Димитров на тържествена гала в София на 29 ноември. Той бе придружаван от археолога проф. Николай Овчаров, който е теоретичен съветник на изследванията в античния град.

„ Мисионис е първообразът на Търговище. Той е част от нашето настояще и точно с него са свързани очакванията и напъните ни за бъдещото развиване на туризма в общината. Интересът към античния град се ускорява с всяка минала година и имаме вяра, че това ще е един от главните обекти, които туристите в Североизточна България ще посещават “, съобщи кметът доктор Димитров.

Кметът благодари на ръководителя на разкопките Стефан Иванов, на проф. Овчаров и целия екип, който не стопира да работи за разкриването на тайните на Мисионис и популяризирането на местността. Д-р Димитров бе безапелационен, че Общината ще продължи да поддържа финансово археологическите разкопки, като през 2022 година са заделени 50 000 лева от общинския бюджет.

Археологът проф. Николай Овчаров приветства напъните на Община Търговище за археологическите изследвания и налагането на Мисионис като туристически обект. Той изрече вяра, че разкопките ще бъдат целево финансирани и от страната, защото обектът е от основно значение освен на локално равнище, само че и въобще за културно-историческия туризъм в България.

Наградите на БХРА се връчват за 27-ми път, като целят да отличат най-хубавите достижения в областта на туризма.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР