Античните пещи на ул. Гладстон отново са занемарени, след като

...
Античните пещи на ул. Гладстон отново са занемарени, след като
Коментари Харесай

Читател: Античните пещи на ул. “Гладстон“ се рушат

" Античните пещи на ул. " Гладстон " още веднъж са занемарени, откакто през 2022 година бяха осъществени избавителни разкопки ", написаха в сигнал наш четец. Той пита какво се случва със защитното покритие, което трябваше да бъде сложено, откакто археолозите Елена Божинова и доцент доктор Иво Топалилов освободиха обекта.
Прочетете още
" Целта е да се експонира по грациозен метод, съпроводен от нови описателни табла, уместно художествено осветяване, които да описват историята, функционалностите на пещите и по какъв начин са били употребявани. Това бяха обещанията на зам.-кмета Пламен Панов и кмета на регион " Централен " Георги Стаменов. Искам да ви осведомявам, че към сегашния миг защитното покритие е компрометирано, което разрушава археологическата субстанция, като е ясно за всички, че експониране и социализиране не са реализирани. До по кое време пещите ще са в това положение и ще поеме ли отговорност общината да изградят защитно покритие за запазване и експониране на тази полезност ", гласи сигналът.

" Тази година ще бъде сложено защитно покритие. В момента има 2-3 идейни разработки, тъй като е значимо да се впише както в градината, по този начин и в общата архитектурна среда. Ще се спрем на един план, който би трябвало да бъде координиран с Националния институт за недвижимо културно завещание и с Министерство на културата. За нас е значимо тяхното мнение. Средствата - към 10-12 хиляди лв., са обезпечени още в бюджета на " Централен " за 2023 година ", сподели кметът на региона Георги Стаменов, чиято администрация движи плана за създаване на защитно покритие.

Ранновизантийският керамичен комплекс, прочут и като антични керамични пещи, съставлява остатъци от постройка на керамичен център на ул. " Гладстон " 32. По време на основаването си - през късната древност, той се е намирал отвън града. В Древен Рим съществувал закон, който не разрешавал керамични работилници в сърцето на града, поради замърсяването на въздуха. През този интервал Пловдив е център в производството на грънчарство и керамика.

Габаритните размери на първата пещ са 3,30 на 3,05 метра. Тя има четириъгълен проект. Долната ѝ камера е вкопана в земята и построена от тухли. Цяла система от стени и аркади провеждат опорната система на оборудването. Пещта има решетка и горна камера, която е отчасти вкопана в земята. Втората пещ също е четириъгълна с размери 2,84 на 2,55 м. Състои се от същите и еднообразно ситуирани елементи като първата пещ, с тази разлика, че каналът при тази пещ е ситуиран в северната й част.

Археологът Росица Морева дефинира интервала на основаване на керамичния център сред 6. и 11. век, баирайки се на изследването на по-стар некропол от 5-6. в. Първите ѝ изследвания са през 80-те години на 20. в. При следващи проучвателски действия Мая Мартинова-Кютова показва, че интервалът на последното потребление на некропола е към 4. век, а основаването на керамичния комплекс - 5-6. в.

Ранновизантийският керамичен комплекс е недвижима културна полезност от национално значение. Обявена за монумент на културата в Държавен вестник бр. 6 от 1995 г.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР