Антарктида страда заради изгарянето на изкопаеми горива, което предизвиква екстремни

...
Антарктида страда заради изгарянето на изкопаеми горива, което предизвиква екстремни
Коментари Харесай

Антарктида страда заради изгарянето на изкопаеми горива

Антарктида страда поради изгарянето на изкопаеми горива, което провокира рискови феномени, немислими преди 30 години, предадоха ДПА и Ройтерс, като цитираха учени.

Морският лед към замръзналия континент сега е на най-ниското си равнище, откогато през 1979 година стартират наблюдения със спътници. 

Зимната гореща вълна през март 2022 година докара до повишаване на температурите в източната част на Антарктида с близо 40 градуса по Целзий - от към минус 50 градуса до минус 10 градуса. Ако това се беше случило през лятото, щеше да стартира размразяване на повърхността на ледените покривки, което съгласно учените не е следено в никакъв случай до момента, отбелязва ДПА.

Заради суровата околна среда и отдалечеността на континента има по-малко данни, които недвусмислено да свързват протичащото се там с провокираните от хората климатични промени, само че за откривателите те са предстоящи на фона на затопляща се планета.

" Разумно е да се допусна, че горещините в Антарктида, които наблюдавахме, са нещо, което се очакваше поради световното стопляне вследствие на изгарянето на изкопаеми горива ", споделя професор Мартин Зигерт от университета в Ексетър.

" Имаме доста научни доказателства, че това е просто едно от събитията, които се случват един път на 1000 години... ", добавя специалистът. " Антарктида страда поради изгарянето на изкопаеми горива и това ще продължава ".

Заедно с учени от Англия, Чили и Република Южна Африка, професор Зигерт изследва доказателства за рискови феномени в Антарктида. Според него е " съвсем несъмнено ", че те ще стават от ден на ден и по-сериозни, в случай че не се управляват излъчванията на парникови газове.

Изследванията им са оповестени в изданието " Frontiers in Environmental Science ".

Специалистите разпознават близо дузина способи, по които човешкото влияние трансформира Антарктида - от топенето на морския и сухоземния лед, сриването на ледените шелфове, стоплянето на океаните и атмосферата, съвсем цялостното изгубване на морските животни и развиването на неместни типове като мъхове и треви.

Учените са изключително загрижени от това, което може да се случи в идващите няколко години поради резултата на стопляне от естествения феномен Ел Ниньо.

" Като човек, който следи това всеки ден, намирам за в действителност изненадващо и зашеметяващо да видя, че измененията се случват в подобен мащаб ", споделя доктор Анна Хог от университета в Лийдс.

Според нея ще са нужни епохи, с цел да се възстановят срутените ледени шелфове, в случай че това въобще е допустимо.

Ако целият лед в Антарктида се разтопи, въпреки че учените не имат вяра това да се случи скоро, то равнището на Световния океан ще се увеличи с 57 метра.

Екстремни феномени като сриване на ледени шелфове или горещи талази се съчетават с каскадни или мултиплициращи се резултати, които обгръщат целия свят, а и заплашват локални типове.

Екипът от учени приканва да се вкарат повече ограничения за запазване на околната среда, с цел да се запазят все по-крехките и изложени на риск екосистеми, добавя Българска телеграфна агенция. 

Топенето на ледовете може да докара до по-лесен достъп на корабите, с които идват повече хора да вземем за пример, само че пък те би трябвало да внимават повече и да не внасят с обувките си семена, отбелязва ДПА.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР