Анонс, който ентусиазира инвеститорите и признание, дошло след унижение пред

...
Анонс, който ентусиазира инвеститорите и признание, дошло след унижение пред
Коментари Харесай

Ботове пишат статии в две от най-големите онлайн медии - но реакциите са коренно различни

Анонс, който ентусиазира вложителите и самопризнание, пристигнало след оскърбление пред целия свят - новините от сферата на цифровите медии рядко се случва по едно и също време да имат толкоз доста общи неща и толкоз доста разлики. Главен воин и в двата сюжета е изкуственият разсъдък, като обаче го виждаме в радикално друг подтекст в две от най-популярните онлайн издания света - BuzzFeed и CNET.

(Не) една огромна неточност

CNET в продължение на дълги години беше един от най-популярните уеб сайтове за софтуерни вести и ревюта в света. От известно време той е благосъстоятелност на капиталов фонд, а в наличието му все по-забележимо наличие имат явно усъвършенствани за класиране по първите страници на търсачките публикации с пояснения на финансови термини, артикули и така нататък, в които има и спонсорирани линкове, да вземем за пример - към кредитни платформи.

Преди две седмици онлайн изданието Futurism се зае с една такава SEO публикация - за комплицираната рента, като се оказа, че в нея има много съществени фактологични неточности, само че също така и по много сложен за забелязване от читателя метод е посочено, че в действителност текстът дори не е писан от човек - дело е на изкуствен интелект.
 Изкуственият разсъдък към този момент е кибероръжие
Изкуственият разсъдък към този момент е кибероръжие

AI без проблем написа злотворен код, само че може да бъде впрегнат и в отбраната на данните

Скандалът се разгоря, откакто стана ясно, че има десетки такива публикации - писани от AI и явно непроверени от редактор преди да бъдат оповестени с единствената цел да докарват доходи през линкове на партньорски стратегии и рекламни банери.

Самото естествено на този тип платформи изисква човешка интервенция - изкуственият разсъдък може да напише граматически и стилистично съвършен текст на база милиардите единици информация, с които е " квалифициран ", само че най-малко все още той няма по какъв начин да " знае " дали това, което написа, е правилно или ще ви даде капиталов съвет, който да ви докара до просешка сопа.

Главният редактор на CNET Кони Джулиермо се наложи да излезе с позиция, от която стана ясно, че за общо 77 публикации медията се е (пре)доверила на изкуствения разсъдък в границите на " проба " и най-малко на този стадий няма да има повече - а част от към този момент оповестените ще бъдат поправени и към този момент ще е по-ясно, че първичните версии не са дело на живи хора.

150% нагоре

На фона на унижението на CNET, друга цифрова медийна компания сама разгласи, че ще интегрира изкуствения разсъдък в процесите си - BuzzFeed. Мрежата от уеб сайтове съчетава сериозна публицистика с по-леки материали, ранглисти, проби и други форми, които са по-подходящи за AI.

Затова и от компанията подчертаха пред CNN, че няма да карат бота, основан на известната по целия свят платформа ChatGPT, да написа вести. В изявление за медията изпълнителният шеф на BuzzFeed Джона Перети описа, че в края на предходната година дружно с сътрудниците си са почнали " да си играят " с новата AI технология и да обмислят по какъв начин могат да я вкарат в интерактивните си публикации и проби.
 Еволюция на медиите: от древността до наши дни
Еволюция на медиите: от древността до наши дни

Ако попътуваме във времето и се озовем единствено преди 20 години ще забележим, че голямото болшинство от хората към момента чакат ежедневника или вечерните вести

Така и се стигна до формалния анонс на партньорството. В него хора и логаритми ще работят дружно, като задачата е редакторите да правят изобретателната част, а персонализацията по отношение на потребителите да е дело на изкуствения разсъдък - да вземем за пример, да напише къс сюжет на сантиментална комедия по вашите отговори и някои спомагателни параметри, които са му заложени авансово от човек.

Акциите на BuzzFeed скочиха със 150% поради новината.

Два метода

Според Перети има два метода да интегрираш AI в медиите. Единият е " депресиращ " и е това, което CNET прави - технологията се употребява за понижаване на разноските и бълване на на ниска цена, само че некачествено наличие за индексиране в търсачките.

Другият метод е този, който BuzzFeed ще опита: " Това е един нов модел на цифрова медия, който е доста по-перосонализиран, по-креативен и по-динамичен - място, където в действителност надарените хора от нашата компания могат да употребяват AI, с цел да развличат доста по-добре, в сравнение с биха могли без AI ".
 Най-мощният обществен чатбот: България има проблеми с корупцията, AI може да помогне
Най-мощният обществен чатбот: България има проблеми с корупцията, AI може да помогне

Поговорихме с ChatGPT за провокациите пред технологиите и обществото в края на 2022 година

Според Перети заместването на хора с ботове няма по какъв начин да успее в дълготраен проект и единствената алтернатива е технологията да надгражда уменията на хората. Историята на BuzzFeed обаче демонстрира, че не всеки залог в бъдещето на медиите е сполучлив - постановиха се съществени съкращения в цялата група, тъй като доста от опитите през годините се оказаха несполучливи, а развлечението за най-младите онлайн консуматори е в затворени платформи като TikTok.
 Какъв е проектът зад голямата инвестиция на Microsoft в OpenAI
Какъв е проектът зад голямата инвестиция на Microsoft в най-известната AI компания

Изкуственият разсъдък има капацитета да промени салдото на силите в цифровия свят

На този декор Джулиермо е безапелационна - в CNET са спрели да дават на AI да написа публикации единствено краткотрайно - " до момента в който не станем сигурни, че инструментът и публицистичните ни процеси предотвратяват човешки и AI неточности ". При напредъка в тази сфера на технологиите, това наподобява като доста дълъг метод да напишете " скоро ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР