Аномалии на свободния пазар на електроенергия будят възмущение в четирите

...
Аномалии на свободния пазар на електроенергия будят възмущение в четирите
Коментари Харесай

Пазарни аномалии в енергетиката вадят бизнеса на протест

Аномалии на свободния пазар на електрическа енергия будят отвращение в четирите работодателски организации у нас, които обмислят митинги при започване на февруари против повишаваните цени на тока от страна на снабдители, което съгласно бизнеса се дължи на спекулации и операции от страна на държавните електроцентрали. Министерството на енергетиката и сдруженията от " Българския енергиен холдинг " (НЕК) обаче недоумяват по какъв начин се получава солидната разлика сред постигнатите на борсата за ток цени на силата и предлаганите на компаниите и отхвърлят обвиняването те да са отговорни за това и да се задава повишаване на тока за бита с 15 до 30 % от 1 юли 2018 година

В понеделник тематиката с предлагани от търговците цени от 115-120 лева./МВтч при реализирани на борсата за ток стойности от 75-76 лева и на цени от 63-65 лева на платформите на АЕЦ " Козлодуй " и Топлоелектрическа централа " Марица Изток 1 ". От Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОРБ), в която членуват Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) показаха подозрения за картелно съглашение и споделиха, че ще сезират антимонополната комисия за това.

Бизнесът: Кой манипулира пазара и се облагодетелства?

Според ръководителя на АИКБ Васил Велев държавните централи продават на личните си платформи за търговия по-евтино силата си спрямо пусканите от тях на борсата количества. " По-този метод се манипулира пазарът – къде отива разликата сред ниската цена на личната платформа и високата на борсата и тази, която ни се предлага на нас? Ние единствено можем да гадаем кой се облагодетелства от тази обстановка “, съобщи той пред публицисти при представянето на целите на бизнеса за 2018 година

Шефът на КРИБ Кирил Домусчиев изрази мнение, че би трябвало изцяло нов Закон за енергетиката, с който да се реформира напълно пазарът на електрическа енергия и да се либерализира.

В енергетиката има " икономическа шизофрения " – свръхмощности, липса на търсене на електрическа енергия и повишение на цените на тока, счита Божидар Данев, ръководител на БСК.

Все още няма дефинитивно решение за митинг на работодателските организации, които желаеха среща в премиера Бойко Борисов, на която да се разиска проблема, изникнал в средата на декември 2017 година и последван от две срещи, на които бизнесът изиска ограничения за усмиряване на пазара.

Междувременно в действие влязоха промени в Закона за енергетиката, задължаващи всички електроцентрали с мощ над 5 МВ да продават на борсата за ток всички количества, които не са изкупувани по дълготрайни контракти и не са предопределени за контролирания пазар.

Така на процедура от 1 януари 2018 година Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " и АЕЦ " Козлодуй " придават всичко отвън квотите за бита на борсата, само че казусът е, че огромна част от количествата за 2018 година към този момент са контрактувани през личните им тържища или на борсовата платформа за дълготрайни контракти.

Работодателите обезпокоени за цените за бита

Бизнес организациите още веднъж нападнаха така наречен американски въглищни централи в комплекса " Марица Изток " поради дълготрайните им контракти с НЕК, които сега са обект на поручване от страна на Европейската комисия. Те също така желаеха страната да задейства мощностите, които държи в " леден " запас за гарантиране на потреблението, с цел да можело да се смъкна цената на тока на свободния пазар. В противоположен случай имало заплаха енергийния регулатор да одобри за референтни при определянето на цената на тока за бита от 1 юли борсови цени от 85-100 лева, което можело да докара до повишаване на електрическата енергия за семействата с 15-30 %.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор даде конференция, на която увери, че сходно повишаване няма по какъв начин да се получи. Причината е, че регулаторът взема за референтна борсовата цена, която все още за доставки през 2018 година се движи към 72-76 лева./МВтч както на платформата за дълготрайни контракти, по този начин и на тази да търговия на размери за идващия ден, стана ясно от обясненията на шефа на Българската самостоятелна енергийна борса Константин Константинов. Той отхвърли опцията двете държавни електроцентрали и " Националната електрическа компания " (НЕК), която има над 20 водни централи, да са продали на личните си платформи всички планувани количества за произвеждане през 2018 година По думите му предстоят нови търгове за размери от трите сдружения.

Петкова се чуди по какъв начин борсова цена от 75 лева става 120 лева

Петкова се зачуди по какъв начин при борсова цена на тока от 75 лева./МВтч за бизнеса тя става 115-120 лева Шефът на НЕК Петър Илиев добави: " Аз цени от 120 лева не съм виждал и не знам по какъв начин са образувани. Ако са с небаланси и включват цени за балансиране при дефицит на електрическа енергия или остатък, тогава са вероятни ". " Не знам по какъв начин толкоз търговци на ток, огромна част от които да непознати компании, биха се споразумели за картелни цени ", сподели още Илиев.

Енергийният министър приветства желанието на бизнес организациите да сезират Комисията за защита на конкуренцията за възможен картел на пазара за ток, даде обещание сходно следствие да завърши по допустимо най-бърз метод и в случай че бъдат открити контрактувани цени, нарушителите да бъдат най-строго осъдени.

Тя на няколко пъти отхвърли опцията поради аномалиите на свободния пазар и разтърсванията на цените да нарастне токът за бита и дребния бизнес, чиито цени се дефинират от Комисията за енергийно и водно контролиране.

" Студеният " запас е с цел да подсигурява сигурността на доставките на вътрешния пазар и за облекчаване на потреблението пи потребност, разяснява тя във връзка предложение тези централи да бъдат пуснати. " Не знам кой министър на енергетиката би задействал " студения " запас, с цел да се понижат цените. А в случай че се задейства, цената няма да е същата, която се заплаща сега (за да стоят мощностите в подготвеност за включване – б.а.). Кой ще заплати цената над тази за " студения " запас? ", уточни Теменужка Петкова.

НЕК пуснала 150 хиляди мегавата, а не продала и 1/3

Според нея не е обикновено НЕК да е пуснала на борсата за ток от началото на годината 150 хиляди МВ, а да са купени единствено 39 хиляди мегавата. Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " пък от препоръчани 89 хиляди МВ продала 78 хиляди, добави Константинов. За АЕЦ " Козлодуй " данни не бяха дадени, само че шефът на борсата за ток изясни, че занапред ще се усилват количествата електрическа енергия, продавани през борсата, поради законовото условие.

Петкова отхвърли и обвиняванията на бизнеса, че липсват промени в енергетиката и държавното управление няма воля за такива. Тя посочи по какъв начин през 2014 година второто държавно управление на ГЕРБ заварило сдруженията от БЕХ със загуба от 247 млн., а в този момент били на облага, която не уточни в какъв размер е за 2017 година Само Топлоелектрическа централа " Марица Ицток 2 " била на загуба, поради нуждата да купува парникови квоти, с цел да може да работи, което през тази година ще й коства 160 млн. лева По сметките на сдруженията в енергийния холдинг имало 1.4 милиарда лева, до момента в който през 2014 година били под 400 млн. лева

За негодниците в енергетиката

Тя се възмути и от квалификациите от представителите на бизнеса, че в енергетиката има мошеници и негодници и попита дали ока това е по този начин, по сметките на БЕХ би ги имало тези пари и дали нямало да бъдат откраднати. Тя напомни още, че бизнесът получава държавна помощ за покриване на част от цената на тока, включваща възобновимите енергийни източници и дълготрайните контракти, която за 2018 година ще е 283 млн. лева

Петкова добави още, че продължава работата си наетата в края на 2015 година от държавното управление адвокатска фирма, която да изследва опциите за предоговярането на дълготрайните контракти с американските въглищни централи, само че нещата се случвали постепенно и поради инспекцията от Брюксел дали има непозволена държавна помощ в тези договори.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР