Анкара. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган нарече срещата на върха

...
Анкара. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган нарече срещата на върха
Коментари Харесай

ТАСС: Президентът Ердоган нарече срещата в Анкара „продуктивна“

Анкара. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган назова срещата на върха на Руската федерация, Турция и Иран по отношение на сирийското урегулиране „ продуктивна “ на извършената след нея конференция, цитира думите му TACC .

" Днес организирахме продуктивна среща на върха. Взехме редица значими решения, които въодушевяват вяра за политическо споразумяване в Сирия ", съобщи турският водач пред кореспонденти на заключителната конференция.
Според Ердоган " тристранната среща на върха също реши да обезпечи ранния старт на активността на Сирийския парламентарен комитет ".
" На срещата на върха бяха позволени различия по въпроса за образуването на Сирийския парламентарен комитет. Беше решено неотложно да се продължи работата по образуването на комитета ", сподели Ердоган. Той означи, че " процесът на основаване на комитет и подготовка на механизъм за неговата работа ще се организира в съгласуваност с Организация на обединените нации ".
По думите на Ердоган Турция „ сподели огромна еластичност във връзка с съставянето на листата на членовете на комисията и на нейните стандарти “.
По-рано медии съобщаваха, че сирийските управляващи и делегацията на съветското външно министерство изцяло се съгласиха за листата с имената на членове на сирийския парламентарен комитет. Според информациите, по време на диалозите сред сирийския водач Башар Асад и съветската делегация, в която са били включени специфичният представител на съветския президент за Сирия Александър Лаврентиев и заместник-министърът на външните работи Сергей Вершинин, " имената на членовете на конституционния комитет и пропорциите на неговите партии бяха изцяло съгласувани ". Изданието означи, че „ въпросът за механизма на работа на този комитет към момента се разисква, затова не е реализирано единодушие по този въпрос “.
На 9 септември специфичният делегат на президента на Руската федерация за страните от Близкия Изток и Африка, заместник-министърът на външните работи Михаил Богданов съобщи, че образуването на Сирийския парламентарен комитет би трябвало да завърши през септември. Специалният делегат на генералния секретар на Организация на обединените нации Гейр Педерсен приказва за същите условия.

Зона за сигурност

Турският президент също съобщи готовността на страната си да образува самостоятелна зона за сигурност в Сирия. Според турския водач Анкара ще бъде подготвена за сходна стъпка, в случай че не успее да реализира съглашение с Вашингтон по този въпрос.
" Ако не успеем да реализираме съглашение със Съединени американски щати в границите на две седмици, тогава ще бъдем принудени сами да създадем зона за сигурност източно от река Ефрат в Сирия ", сподели Ердоган.
Президентът уточни и „ недопустимостта да се поддържат терористичните организации под претекст за битка с терористи “ от „ Ислямска страна “. Турският водач има поради поддръжката на Съединени американски щати за обединението на силите на Демократична Сирия, основата на която са кюрдските единици на Отрядите за национална самозащита (ОНС). Анкара смята последните за сирийския клон на Кюрдската работническа партия, който също е неразрешен в Турция.
Турският водач също изрази мнение, че сега в Сирия главната опасност идва от Общински народен съвет. „ Заплахата от „ Ислямска страна “ е отстранена, главната опасност за бъдещето на Сирия идва от Общински народен съвет.

Буферна зона

Дискусията за основаването на буферната зона стартира през 2013 година поради рецесията в Сирия. Тогава се обмисля[e опцията за основаване на зона неразрешена за полети и зона за сигурност на сирийска територия, където бежанците да могат да се открият. Анкара се връща към тази концепция съвсем всяка година, само че всякога заради редица аргументи тези проекти не се сбъдват.
През януари тази година турският президент Реджеп Тайип Ердоган след договаряния с американския си сътрудник Доналд Тръмп удостовери желанието си да сътвори буферна зона в Северна Сирия. Според президента на Турция Анкара е подготвена да подсигурява сигурността на терен, а американската страна - във въздушното пространство. Освен това, както по-късно означи формалният представител на президента на Турция Ибрахим Калън, в случай че бъде основана буферна зона, контролът върху нея ще се реализира от Турция.
Войските на Турция и Съединени американски щати на 7 август се съгласиха да основат център за взаимни интервенции в Сирия. На 12 август първата група американски войски дойде в турския град Шанлъурфа, на 50 км от границата със Сирия, с цел да работи в тази конструкция. Центърът беше проведен от двете страни за осъществяване на проект за основаване на буферна зона в Северна Сирия, където сирийските бежанци могат да се върнат от Турция и които да се трансфорат в предпазен пояс за турската граница. Анкара упорства контролът върху плануваната зона за сигурност да се обезпечава извънредно от въоръжените сили на Турция.

Жилища за бежанци

Ердоган също предложи основаването на пълноценни жилища за бежанци в плануваната зона за сигурност в Сирия.
" Възможно е построяването на нови къщи за преселване на завръщащите се сирийци. Турция е подготвена да поеме нужната отговорност по този въпрос. Колко дълго могат да живеят в палатки ", сподели турският водач.
Според Ердоган Анкара желае да " построи нов корпус за бежанци на територията, разпростряла се на 450 км от запад на изток от Сирия и дълбока 30 км от личната си граница. "
Миналата година на сходна среща на върха в Анкара турският президент също направи предложение за основаване на градове от контейнерни жилища в Сирия за бежанци.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР