Анкара няма да се откаже от руските зенитно-ракетни системи С-400

...
Анкара няма да се откаже от руските зенитно-ракетни системи С-400
Коментари Харесай

Ердоган: Няма да откажем руските С-400 дори ако САЩ ни продадат Пейтриът

Анкара няма да се откаже от съветските зенитно-ракетни системи С-400 дори в случай че Съединени американски щати й продадат системите Пейтриът. Това съобщи през днешния ден турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който се върна от Вашингтон, предадоха международните организации.

Казахме на Съединени американски щати, че в случай че предложат подобаващи условия за пазаруването на Пейтриът, ще ги купим. Смятаме, че изрично не е вярно предлагането от страна на Съединени американски щати напълно да се откажем от С-400. Не става въпрос за отвод от С-400 в интерес на Пейтриът, уточни Ердоган, представен от турската телевизия НТВ. Той добави, че сходни претенции за отвод от съветско въоръжение нарушават суверенните права на Турция, предава Българска телеграфна агенция.

За нас е значимо в системата ни за сигурност да попадат системите С-400. Ще купим и С-400, и Пейтриът, защото диверсифицирано развиваме нашата система за защита. Такава е тактиката на нашите въоръжени сили, уточни Ердоган, представен от ТАСС.

Турският президент изключи вид на политика за Турция, при която би трябвало да се избира кой е зложелател и кой е другар.

Има политици, които ме питат кой за нас е зложелател - Съединени американски щати или Русия. Не желая врагове. Искам да сме другари и с Америка, и с Русия. Стремим се към това и подхващаме съответни стъпки. И това провокира безпокойствие у някои, съобщи президентът.

Той сподели още, че позицията на американския водач Доналд Тръмп по въпроса за реализацията на контракта за доставки в Анкара на самолетите Ф-35 на фона на спора поради С-400 е станала по-позитивна.

Предложихме да бъде основана взаимна комисия за разрешаване на въпроса, обвързван със С-400. Аз обаче видях, че Тръмп има по-положителна позиция в този проект и методът му е по-продуктивен, уточни турският водач. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР