Анкара не е искала разрешението на Москва преди третата си

...
Анкара не е искала разрешението на Москва преди третата си
Коментари Харесай

Русия нарече турската операция "неприемлива", САЩ се изтеглят от важен град в Сирия

Анкара не е желала разрешението на Москва преди третата си атака в Сирия, която Русия счита за " неприемлива ". Такива изказвания идват от представителя на Кремъл за Сирия Александър Лаврентиев, представен от " Ройтерс ".

Пратеникът на съветския президент Владимир Путин разяснява обстановката в Абу Даби, където е на посещаване дружно с него. Пред кореспонденти, 24 часа откакто турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган увери, че интервенцията е съгласуваната с Русия, той декларира: " Не. Винаги сме призовавали Турция да демонстрира въздържаност и постоянно сме считали някакъв тип военна интервенция на сирийска територия за неприемлива. "

Думите на Лаврентиев удостоверяват напрежението сред Русия и Турция във връзка с интервенцията. Анкара се оказва изолирана след наказания, наложени от Съединените щати, които обаче анализатори дефинират като релативно леки и не прекомерно мъчителни към този момент за турската стопанска система.

Междувременно настъплението на сирийски сили продължава, само че интернационалните, сирийски и близкоизточни медии дават противоречива информация какво тъкмо се случва.

Coalition forces are executing a deliberate withdrawal from northeast Syria. We are out of Manbij. // تقوم قوات التحالف بتنفيذ إنسحاب مدروس من شمال شرق سوريا. لقد غادرنا منبج
— OIR Spokesman Col. Myles B. Caggins III (@OIRSpox) October 15, 2019

Съединените щати обаче потвърдиха, че се изтеглят от град Манбидж. Ключовият в хода на турската интервенция град бе единственият западно от река Ефрат, ръководен от кюрдските сили, които са цел на интервенцията. Сирийски държавни медии настояват, че той е овладян от армията на Дамаск, само че тази информация няма удостоверение. Сражения, наподобява, има и за граничния град Рас ал Айн, край който бе едната от входните точки на турската войска и чийто надзор Анкара оспорва с кюрдите през последната една седмица, откогато стартира интервенцията.

Единствените публични данни са на представителя на обединението, водена от Съединени американски щати против " Ислямска страна ", полк. Майлс Кагинс: " Коалиционните сили умишлено се отдръпват от североизточна Сирия. Излязохме от Манбидж ". Именно изтеглянето на Съединени американски щати от регионите на сраженията даде " зелена светлина " за турската интервенция, а през вчерашния ден американският министър на защитата Марк Еспър съобщи, че то би трябвало да бъде ускорено - офанзивата продължава по-дълбоко в сирийската територия, в сравнение с Вашингтон е очаквал.

Русия е била медиатор

Вчера консултант на Путин съобщи, че интервенцията в Сирия " не е напълно " съвместима с териториалната целокупност на страната. Днес Лаврентиев добави това обръщение, като изрази терзанието на Русия, че регионите на интервенцията са обитаеми с " кюрди, араби и сунити ", които не биха приели добре при тях да се заселят хора от други елементи на страната.

Лаврентиев удостовери, че Русия е била медиаторът в съглашението сред сирийското държавно управление и кюрдските сили от през вчерашния ден. Вчера Сирийските демократични сили (SDF) - доминираните от кюрдски бойци структури, против които се бори Турция - оповестиха, че са сключили съглашение с режима на Башар ал Асад. По думите на Лаврентиев едно от местата на договарянията е била съветската база " Хмеймим ".

Съгласно договорката, елементи от които се появяват импровизирано в медии и обществени мрежи, сирийската войска ще пази територии, доминирани от кюрди в последното половин десетилетие, от Турция. Така сирийски войски навлязоха за пръв път от години в земи, които кюрдите управляваха съвсем от началото на войната.

" Правилния път към политическо решение "

Китай прикани през днешния ден Турция да приключи военната си намеса в Сирия, съобщи Франс прес. " Призоваваме Турция да постави завършек на офанзивата си и да откри верния път към политическо решение ", съобщи пред публицисти представителят на китайското външно министерство Гън Шуан.

Китай, който е съдружник на Русия и на сирийския режим, до момента реагираше сдържано на турската атака против кюрдските сили в Северна Сирия, означават " Франс прес " и Българска телеграфна агенция. Пекин прикани в четвъртък да бъде спазвана териториалната целокупност на Сирия, напомня организацията.

Заедно с Русия Китай блокира в петък декларация на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, призоваваща Турция да приключи военните дейности. Гън обаче акцентира през днешния ден, че офанзивата основава риск от бягство на терористи от охраняваните от кюрдските сили затвори. " Организацията " Ислямска страна " може да се опита да употребява случая, с цел да се завърне " в района, посочи Гън Шуан и прикани Анкара да стои паралелно с интернационалната общественост в взаимната битка против тероризма. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР