Ани Стоянова, майка на починалата в Пирогов“ Даная, ще заведе

...
Ани Стоянова, майка на починалата в Пирогов“ Даная, ще заведе
Коментари Харесай

„Неглижиране, забавяне и липса на кадрова обезпеченост. Майката на Даная ще съди Пирогов

Ани Стоянова, майка на умрялата в „ Пирогов “ Даная, ще заведе правосъдно дело против болничното заведение.

Това заяви за Българска телеграфна агенция самата Стоянова. 15-годишната Даная умря в лечебното заведение през май 2023 година По думите на майката делото ще бъде за „ неглижиране, закъснение и липса на кадрова обезпеченост “.

" Няма да очаквам втората инспекция, назначена от Изпълнителна организация „ Медицински контрол “, тъй като считам, че ще бъде като първата ", обясни още тя.

Преди дни от " Медицински контрол " оповестиха, че на 8 януари 2024 година стартира втора инспекция по случая „ Даная “. Проверката ще е след разпространени в общественото пространство подозрения в резултатите от първата инспекция, която разгласи, че не е имало нарушения при лекуването на момичето, макар изнесени още преди месеци обществено обстоятелства.

През май 2023 г. 15-годишната Даная беше призната по неотложност в " Пирогов " с мозъчен оток. Тя страдаше от хематологично заболяване, което утежняваше положението ѝ. Случаят нашумя медийно, защото на Ани Стоянова ѝ се наложи обществено да търси подпомагане от тогавашния здравен министър в служебното държавно управление Асен Меджидиев, с цел да се намерят лекари, които да оперират щерка ѝ, защото фаталният случай с Даная беше станал по време на празниците към Гергьовден. Даная изпада в мозъчна гибел, а органите ѝ бяха дарени на четирима пациенти, нуждаещи се от трансплантация, по решение на родителите ѝ.

Агенция " Медицински контрол " стартира инспекция по случая през септември - чак четири месеца след гибелта на момичето.

Според сегашните уверения на организацията съставът на екипа проверяващи щял да бъде друг от този на чиновниците, направили първата инспекция, а от организацията щели да изпратят цялата документи, констативните протоколи и отчетите от първата инспекция на Главна дирекция “Национална полиция ”, с цел да се откри достоверността на всички документи, предоставени от лечебните заведения. 

След констатациите на първата инспекция на " Медицински контрол ", че нарушавания няма и причините на майката Ани Стоянова, сочещи противоположното, от " Пирогов "  решиха в отвореното писмо да се възмутят по какъв начин са незаслужено съгласно тях упреквани за пропуски в лекуването. През последните дни и месеци посредством обществените мрежи и някои медии от време на време се правели внушения за пропуски в лекуването на 15-годишно момиче, довели до неговата гибел в средата на 2023 година " Като лекари, борили се за живота ѝ по време на престоя в болничното заведение, можем да заявим, че при момичето са положени всички вероятни старания и са употребявани всички вероятни средства, с които разполага актуалната медицина, с цел да се избегне този излаз ", написаха от „ Пирогов “.

Стоянова изпрати отворено писмо до медиите в отговор на отворено писмо на болница „ Пирогов “.

" Омерзително и мъчително е да чета за следващ път погрешни изказвания и нелепи пояснения от лекари за гибелта на детето ми. В отвореното писмо от екипи на клиники в УМБАЛСМ „ Н.И. Пирогов “ има оправдания и обвинявания, няма лекарска честност и елементарна човешка сензитивност ", реагира майката.

От писмото до медиите, показва тя,  " още един път излиза наяве, че или подписалите не са били способени да вземат животоспасяващи решения за Даная, защото не са се срещнали с хематологичния статус на щерка ми, или се пробват посредством нападателна самоотбрана да понижат публичния напън за изясняване на случая ".



Ето и какво разказа пред  през септември Ани Стоянова описа за случилото се. 
" Разбрах за какво в " Пирогов " се върви като на война "
През 2022 година Даная е диагностицирана в Клиниката по детска онкохематология в столичната болница " Царица Йоанна " с придобита вторично имунно тромбоцитопения. Момичето би трябвало да се пази и от минимален удар.

Даная обаче удря главата си, до момента в който е в леглото, на 27 април. На идващия ден стартира да се оплаква от силно главоболие. Прегледана е в незабавния кабинет по неврохирургия на " Пирогов " на 28 април.

„ Посрещна ни неврохирург, аз обясних какво е съпътстващото ѝ заболяване. Направиха рентген и споделиха, че всичко е наред, че може би има леко комоцио и ще я боли главата сред 1 и 4 седмици. Казаха ѝ да вземе обезболяващо и ни изпратиха да си вървим “, посочва майката на Даная.

„ Въпреки данните, че детето е с доста остро главоболие, в тежко неразположено положение, не са осъществени образни проучвания, по-специално компютърна томография. Назначен е единствено рентген “, разяснява Величка Костадинова, юрист по здравно право.

  " Не мога да разясня. Мога само да кажа, че в случай че се мисли за мозъчен кръвоизлив, рентгенът не е задоволителен “, посочва доктор Денка Стоянова, хематолог в ИСУЛ, която там следи случая на Даная.

В сигнала до организация „ Медицински контрол “ юрист Величка Костадинова слага въпроса съответна ли е била лекарската реакция в Спешното поделение. Аргументите ѝ - в амбулаторния лист от прегледа не е регистриран вероятният риск от мозъчен хематом или оток поради болестта на Даная. Тя не е оставена за наблюдаване, не ѝ е предписана терапия, единствено домашно наблюдаване и консултация с хематолога ѝ.

„ Около една седмица е промеждутъкът от контузията до постъпването към този момент в „ Пирогов “, майката заяви за непрестанно главоболие, детето също това съобщаваше. В този интервал има две или три проучвания при нас - беше малко по-нисък хемоглобинът. Затова си разреших да проучвам един от факторите на кръвосъсирване – фактор 7 “, заяви доктор Денка Стоянова.

В деня, в който на Даная би трябвало да ѝ бъде приложено лекарство, което въздейства на кръвосъсирването, тя не стига до ИСУЛ, призната е по неотложност в Пирогов.
Липсата на значимо лекарство
„ Болеше, доста я болеше, до момента в който не пристигна 5 май. Сутринта ме разсъни и ми сподели " просто не устоявам, доста ме боли ". Към 8:30 часа бяхме в болничното заведение, тогава към този момент беше различен неврохирург и направиха скенер. Видя се, че има хематом. Думите му бяха, изтъквам дословно  " Ще ни погостувате 2-3 дни, да го следим, хубавото е, че се резорбира ". Аз от това разбрах, че няма нищо ужасно и че нещата са поправими. Настаниха ни в отделението по неврохирургия и ме изпратиха за един медикамент, който тя трябваше да стартира още същия ден. Отидох до ИСУЛ, лекар Стоянова ми даде медикамента. Нямаше разполагаем в Пирогов - това е лекарство, което спомага съсирването на кръвта и е доста нужно за незабавни случаи и те го нямаха “, споделя Ани Стоянова.

„ Майката пристигна и аз и дадох каквото количество е належащо да 24 часа да се приложи “, показва лекарката.

„ Това е един от въпросите, на които би трябвало да бъде отговорено: Как по този начин най-голямата болница за незабавни случаи в страната не разполага с лекарство, належащо за сходни незабавни положения “, разяснява Величка Костадинова, правист.

В идващите часове обаче положението на Даная се утежнява. Болката в главата става непоносима и не се повлиява от медикаментите.

„ Вечерта сред 00 часа и 1:00 часа тя стартира да повръща кръв. Дойде коремен хирург и сподели, че сигурно не е от вътрешни органи. През цялото време контакт с лекари нямах, единствено с здравна сестра “, разказва Ани.
" През целия ден не пристигна неврохирург "
„ Имаше, видяха я единствено при постъпването и повече не. В стаята, през целия ден не пристигна неврохирург. Настоях на сестрата да създадем нещо, тъй като аз виждах,че всичко се утежнява и тя се обади в детска реанимация. Лекарите от реанимацията слязоха доста бързо, взеха я,аз останах на открито, тя към момента беше съответна, говореше, говорехме, с ужасна болежка и това в действителност беше последния път, в който я видях, по този начин, говореща “, споделя майката на Даная.

 Денят е събота, 6 май - първият от трите следващи почивни дни поради Гергьовден. Момичето е преместено в реанимация.

„ И пристигна неделя заран, по телефона ми споделиха, че нещата са още по-зле. Така напълно импровизирано пристигна една лекарка и сподели " просто бъди настоятелна, направи нещо ". И тогава потърсих помощ в обществените мрежи, написах един пост, че търсим неврохирург “, казва Ани Стоянова.
Апелът в обществените мрежи 
" Най-доброто дете на света сега се бори за живота си. Дъщеря ми Даная, на 15, прелестна. С оток на мозъка в детска реанимация „ Пирогов “. Писах, звънях на всички неврохирурзи в България, всички са надалеч. Консултират я по телефона, всички честват. Ако някой знае нещо... знамение, което би трябвало да направя, да потърся някого или каквото и да било ", пише тя във Facebook.
" Крещеше ми и питаше дали съм малоумна "
Часове след апела ѝ в болничното заведение идва началникът на детската неврохирургия доктор Михаил Захаринов.

„ Потърси ме на двора с " къде е майката на Даная? ",  казах, че съм аз и той доста заплашително сподели " Ела ми “. Влязох в кабинета с една другарка, тъй като мъжът ми беше след интервенция с патерици и не можа да ни настигне тъй като бързахме и тичахме надали не... “, споделя дамата.

„ Качихме се в отделението, влязохме с него в стаята - " Затворете вратата! ". В момента, в който я затворихме, той стартира да крещи – " Вие малоумни ли сте?! Как може да сте толкоз елементарни?! Какво ми пишете в обществените медии? Ето в този момент поради вас това дете, тъй като натискате за тази интервенция, ще почине на масата - поради вас, вие сте отговорни, тъй като сте малоумни “, спомня си майката на Даная.

„ Той крещеше и ме попита дали съм малоумна и дали в действителност разбирам по какъв начин в този момент детето ми ще почине на операционната маса, тъй като упорствам да бъде оперирана, а в това време знаех, че това е единственият ѝ късмет, че към този момент бяхме закъснели. Беше доста ядосан в действителност, тъй като моят пост в обществените мрежи стигна до един към този момент някогашен министър и той му е звъннал персонално “, споделя още Ани Стоянова.

„ В случая на Даная считаме, че е пропуснато скъпо време за осъществяването на оперативната намеса. Резултатът в никакъв случай не е сигурен, само че можеше да се каже най-малко, че не е осъществен навреме “, споделя юристът Величка Константинова.

" Всяко поделение би трябвало да е обезпечено със експерти, които да поемат потока от пациенти. А в случаите като на Даная би трябвало да е допустимо да окажат качествена здравна помощ “, споделя още тя.

Лекарят, който преглежда Даная на 28 април и за който майка ѝ мисли, че е неврохирург, в действителност няма компетентност. Без компетентност е и лекарят, който приема Даная в детското поделение по неврохирургия на 5 май. Според регистъра на БЛС без компетентност е и лекарката, която преглежда Даная по време на престоя ѝ в отделението. Всички те са специализанти.

Ани Стоянова споделя, че преди намесата на министъра и идването на доктор Захаринов в почивния ден, медиците на промяна я твърдят, че положението на Даная се съветва непрестанно.

През цялото време в очакване да бъде потърсена за консултация е и хематоложката на Даная - доктор Данка Стоянова от ИСУЛ. Тя обаче по този начин и не получава позвъняване.

В последна сметка Даная е оперирана в неделя вечерта на 7 май.

„ След интервенцията доктора сподели, че е предходна по проект, че не е имало кървене. Нищо трагично и че нещата са се случили. И пристигна сутринта, и получих едно позвъняване от детска реанимация, което не звучеше добре. Казаха ми " би било добре да дойдете и да я видите. И отидох ", споделя Ани.

На 9 май момичето изпада в мозъчна гибел.

" Аз срещам толкоз доста хора, в това число и с отишли си деца в „ Пирогов “. Разбирам ги за какво отиват като на война, то си е война. Ти водиш борба, и то за най-ценното си, за детето си “, казва в репортажа майката на Даная.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР