Анголската прокуратура официално повдигна обвинения срещу Изабел душ Сантуш, дъщерята

...
Анголската прокуратура официално повдигна обвинения срещу Изабел душ Сантуш, дъщерята
Коментари Харесай

Най-богатата жена в Африка бе обвинена в измама и пране на пари

Анголската прокуратура публично повдигна обвинявания против Изабел душ Сантуш, дъщерята на някогашния анголски президент Жозе Едуарду душ Сантуш съобщи Франс прес.

Г-жа Душ Сантуш, която е търсена от анголското правораздаване, е упрекната в машинация, отклонение на средства и пране на пари, търговия с въздействие и корист със обществени фондове. Смята се, че тя е направила тези нарушавания, когато е отпред на борда на шефовете на държавната петролна компания " Сонангол ", сподели на конференция нощес основният прокурор на Ангола Елдер Пита Грош.

Душ Сантуш е управлявала държавната компания в продължение на 18 месеца през 2016-2017 година. Ръководила е и други публични компании в областта на телекомуникациите и минната индустрия, инфомрира БАТ. Има дялове в португалски предприятия, в това число занимаващи се с банкова активност. Благодарение на тези си действия Душ Сантуш е натрупала положение от над 2 милиарда $, което я прави най-богатата жена в Африка.

Изабел душ Сантуш твърди, че обвиняванията са подправени и се повдигат по политически аргументи.

Подробностите по хипотетичните закононарушения, в които е упрекната дъщерята на някогашния президент, бяха разкрити в неделя от Международния консорциум на проверяващите публицисти. 120 публицисти от 36-те медии, участващи в консорциума, изследваха изтеклите 715 000 документа, към този момент станали известни като Луандалийкс (по прилика с Уикилийкс). Те демонстрират " по какъв начин една войска от западни предприятия, юристи, счетоводители, служители и предприятия, ръководещи финансови активи, са разрешили на 46-годишната Душ Сантуш да укрива активи от финансовите управляващи.

Анголските управляващи твърдят, че поставят всички старания за връщането й в страната.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР