Английската централна банка(Bank of England, Банк ъв Ингланд) представи първите

...
Английската централна банка(Bank of England, Банк ъв Ингланд) представи първите
Коментари Харесай

Банк ъв Ингланд показа първите банкноти с лика на крал Чарлз Трети

Английската централна банка(Bank of England, " Банк ъв Ингланд " ) показа първите си банкноти с изображението на крал Чарлз Трети рано през днешния ден. Въпреки това те ще влязат в обращение от средата на 2024 година, с цел да заменят последователно тези с изображението на кралица Елизабет Втора. Чарлз Трети стана крал през септември след гибелта на кралица Елизабет, която бе на трона 70 години, съобщи Ройтерс, базирайки се на известие от банката.

 

Новите банкноти от полимерен материал от 5, 10, 20 и 50 паунда имат портрет на Чарлз начело, както и негова камея (вид овално изображение ли произведение, постоянно употребявано и в бижутерството, б.а) в транспарантния предпазен прозорец на банкнотите, като в останалата си част остават сходно с сегашния дизайн.

 

" Това е значим миг, защото кралят е едвам вторият монарх, изобразен на нашите банкноти ", сподели в изказване шефът на " Банк ъв Ингланд " Андрю Бейли.

 

Кралица Елизабет се появява за първи път върху банкнотите през 1960 година, за разлика от английските монети, които от дълго време съдържат изображения на владетелите на страната.

 

Кралският монетен двор на Англия стартира да пуска първите монети с профила на Чарлз в общо обращение на 8 декември.
" Банк ъв Ингланд " не има намерение да изтегля наложително банкноти с изображение на кралица Елизабет Втора, до момента в който не бъдат износени, тъй че и двата типа банкноти ще бъдат в обращение няколко години.

 

Източник БТА
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР