Ангела Меркел ще положи днес клетва като канцлер на Германия

...
Ангела Меркел ще положи днес клетва като канцлер на Германия
Коментари Харесай

Меркел полага клетва като канцлер за четвърти път, но има малко поводи да празнува

Ангела Меркел ще постави през днешния ден клетва като канцлер на Германия за четвърти път, откакто сформирането на ръководеща коалиция й лиши рекордните 171 дни, написа " Асошиейтед прес ".

Меркел има 12 бурни години като канцлер зад себе си. Да извърши клетвата си обаче този път може да се окаже още по-трудно на фона на оповестените от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп вносни мита, разделения Европейски съюз и неуверената ръководеща коалиция.

Съюзът на консерваторите с лявоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП) на дали го чака " меден месец ". Освен това през последните месеци се заприказва за възможен политически залез на Меркел и даже за неин евентуален правоприемник в лицето на новия общоприет секретар на партията Анегрет Крамп-Каренбауер.

В понеделник Олаф Шолц, който сега извършва длъжността ръководител на ГСДП след оставката на Мартин Шулц и който се чака да бъде финансов министър и вицеканцлер, сподели, че четвъртата огромна коалиция в Германия не е почнала " като брак по обич ".

Според скорошни изследвания за съвсем половината германци огромната коалиция, позната като GroKo, е прекомерно скучна, лишена от въображение и прекомерно шаблонна, написа " Политико ".

Очаквания

Когато през днешния ден стартира четвъртият мандат на Меркел като канцлер и Германия, и Европа, ще чакат знаци до къде ще стигне новият съюз на християндемократите и социалдемократите. Това, което изплува на повърхността, е като цяло още от същото – внимателен, деликатен, центристки курс.

Политици от всички партии от месеци приказват за нуждата Берлин да формулира отговор на препоръчаните от френския президент Еманюел Макрон промени в Европейски Съюз. Макрон упорства за по-тясна интеграция в еврозоната и за основаването на финансов министър, бюджет и ръководство за единната валута.

Макар всички да са съгласни, че Берлин би трябвало да отговори, не е доста ясно какво тъкмо би трябвало да каже. Например в съдружното съглашение от 177 страници се приканва за " усъвършенстване на действието на Европейски Съюз, изключително на Европейския парламент ", без обаче да се прецизира по какъв начин може да стане това. По сходен метод в документа се споделя, че Германия ще заплаща повече за бюджета на Европейски Съюз, само че не се показва какъв брой тъкмо.

Кабинетът

Меркел бе принудена да контракти договорка със социалдемократите, откакто опитите й за съюз с две по-малки партии (Свободните демократи и Зелените) се провалиха. На вота през септември двата водещи политически блока получиха най-лошите си следвоенни изборни резултати. Разочарованието от притока на милиони мигранти след 2015 година вкара за пръв път в Народното събрание крайнодясната партия " Алтернатива за Германия ".

Правителството стана допустимо, откакто социалдемократите оповестиха, че две трети от членовете им са дали своят вот " за " новата " огромна коалиция " с Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел.

Осем от министрите в 16-членния кабинет, който ще поеме властта от през днешния ден, ще са дами. Сред номинациите на ГСДП са досегашният кмет на Хамбург Олаф Шолц, който ще стане финансов министър (и координатор на всички министри от ГСДП), и Хайко Маас, който ще наследи първия посланик Зигмар Габриел. Маас до момента беше министър на правораздаването.

Раздялата с финансовото министерство, дълго ръководено от християндемократи, обаче подтикна анализатори да предупредят, че Меркел е направила прекомерно огромни отстъпки, с цел да образува държавно управление. Министерството преди се управляваше от настоящия ръководител на Народното събрание Волфганг Шойбле, считан за краен бранител на дългогодишни политики на бюджетни икономии в Германия и други страни в Европа.

Повече за новия кабинет четете тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборите в Германия (267)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР