Ангел Гълъбов е световноизвестен вирусолог, водещ специалист у нас по

...
Ангел Гълъбов е световноизвестен вирусолог, водещ специалист у нас по
Коментари Харесай

Акад. Ангел Гълъбов: Спасение от коронавируса e само хигиената

Ангел Гълъбов е знаменит вирусолог, водещ експерт у нас по антивирусни субстанции. Бивш шеф на Института по микробиология при Българска академия на науките, асоцииран член на институтите " Пастьор " във Франция, където се основават огромна част от публикуваните в света ваксини.

" Никой не знае какъв брой са инфектираните в София и в страната "

- Акад. Гълъбов, доста от българите са в суматоха поради ковид. Притесняват се, като да е пристигнала чума. Толкова ли е рисков новият вирус в действителност?

- Паниката е нездравословно нещо. Опасен е, да. Опасен е, тъй като се популяризира доста бързо и обгръща огромни групи хора в геометрична градация. Вижте какво става в Италия - обособени случаи първоначално, по-късно стават 10, след това стават 100, след това 1000 и така нататък Ситуацията е доста тежка.

- Но в Китай споделят, че към този момент са се справили и са спрели заплахата...

- В Китай нещата са към изчерпване. Вирусът има два разновидността. Когато е тръгнал от прилепите и е минал през панголините или змиите, той е бил в един вид - споделя се S, само че се е трансформирал в един L вид, който води до тежки болести, каквито в този момент срещаме в Европа и каквито бяха в Китай допреди няколко седмици. С времето този вид L още веднъж стартира да се заменя с по-лекия вид S, както това става в Китай. Там пикът към този момент от две седмици е трансфериран и болестта е мощно потиснато, върви към края си като някаква опашка.

- Каква е разликата сред ковид и елементарния грип? Как хората да разграничат признаците на новия вирус?

- Разликата е доста огромна. Обикновеният грип има къс инкубационен интервал - един-два дни. Вирусът на грипа се развъжда единствено в белите дробове, не прониква в кръвта. По време на инкубационния интервал, когато няма признаци, само че вирусът се развъжда в дихателния тракт - трахея, бронхи, бронхиоли, взаимоотношението с имунната система на белите дробове приключва с изливането на огромно количество прекиси радикали. Това са едни субстанции, които като се излеят в кръвния ток, предизвикват провали на мембраните на дребните съдове артериоли и капиляри, заради кжоето грипът става заболяване на целия организъм. Увреждат се сърцето, междинното ухо, мозъкът, даже може да се появят язви в стомаха. Това е тази линия, която се споделя оксидативен стрес. В белите дробове може да се развие и бронхопневмония.

Грипното заболяване стартира ненадейно, с разтрисане и висока температура. Името грип идва от френската дума " грипе " - вкопчвам. Това е доста особено. Можеш тъкмо да кажеш: през вчерашния ден в 9 часа сутринта ме разтресе. А преди този момент си изцяло здрав, няма ти нищо. Вдигаш висока температура, само че няма никаква кашлица. В първия ден болестта протича със признаци на този оксидативен стрес - разтрисане, висока температура, болки в мускулите, главоболие, което не минава от аспирин и други противоглавоболни средства. Кашлицата се появява след два-три дни. Това е грипът.

Коронавирусната зараза стартира по различен метод. Инкубационният интервал е до 14 дни. Този вирус прониква в кръвта. Заболяването стартира с някакви дребни усложнения в дишането, индивидът споделя: имам проблеми, кара ме да вдишвам постоянно. Това е доста неприятно. И стартира незабавно с кашлица, която се усилва стъпалообразно, става все по-силна. Температурата също последователно нараства, става по-висока. Това е коронавирусът. Както виждате, има огромна разлика от грипа. От първия миг мощна кашлица, която се усилва, до момента в който при грип суха кашлица се появява на третия ден от болестта. Хремата е при настинка и се предизвиква от риновируси, които се развъждат при 33 градуса на хладно, по тази причина поразяват носната лигавица.

- С какво се лекува коронавирусът? Лекарите споделят да си стоим у дома, в случай че симтомите са леки, само че с какво да се лекуваме?

- Е, това е огромен проблем. При грипа има противогрипни препарати, които би трябвало да се вземат в първите дни след разтрисането. И би трябвало да се взима витамин Е против оксидативния стрес и витамин Е в композиция с витамин С в огромни дози. При ковид обстановката е доста сложна. Засега се предлага като първо средство в противовирусното лекуване един препарат, който се споделя Ремдезивир. Не знам дали този препарат го има в огромни количества у нас. Той е създаден в Съединени американски щати при изпитване на огромно количество субстанции върху тези вируси. Китайците имат опит с приложението на веществото Хлоротин, което в България го имаше до неотдавна под името Резохин. А във Франция се назовава Плакинил. Това вещество има противовирусен резултат, само че не мога да кажа, че е ослепителен. Използва се при някои комбинации от противо-НIV субстанции. Но противо-НIV веществата, които пречат да се развива СПИН при инфектирани с вируса HIV, са много токсични и мъчно се понасят от организма. Но с тях се пробват да избавят хората, какво да вършат...

Второ - което е най-важното. Устройствата за механична вентилация. С тях би трябвало да се комплектова цялата здравна мрежа, лечебните заведения на всички регионални центрове. Това са устройствата, осигуряващи О2, тъй като спасението е в интубацията (вкарване на тръба в трахеята за използване на изкуствено дишане например). Това е дефицитът сега на пазара в страни като Италия, Франция и Германия и така нататък В това е казусът. Трябва да има инсталация, която да обезпечава О2, всяко поделение би трябвало да е екипирано с подобен уред. Но и като го има, в един миг, когато има доста заболели, би трябвало да решаваш кого да спасяваш.

Третото е противовъзпалително средство. Кортизонът има противовъзпалително деяние, само че в този момент е неразрешен, тъй като той е антагонист на противовирусното вещество интерферон. И е създаден един препарат, който има свойства, несъмнено е прилаган и в Китай, споделя се барицитинит.

И най-после последното, четвърто средство, което е нереализуемо, в Китай са го измислили - серотерапия. Т.е. серуми от преболедували да се употребяват за лекуване на заболели хора. Проблемът е, че в тези серуми има вирусни частици. Китайците са намерили метод, не знам дали са могли да предадат метода на други страни - Съединени американски щати, Италия, Южна Корея, Иран, да се дезактивира вирусът, да се запазят антителата. Такъв серум, инжектиран на заболели, води до излекуване. Това е лечението. Много неприятна и несигурна. Най-важното е да бъде обезпечена механичната вентилация за тежко болните.

- А просто постоянно проветряване на пространствата не прави ли работа?

- Това е друго, това е профилактика. Профилактиката е ясна - миене на ръцете доста добре, алкохолосъдържащи разтвори, да се почистват плоскостите и предметите, до които човек се допира. Да не върви доста на публични места - това се отнася изключително за по-възрастните. Аз пътувам в този момент с таксита. Затварят се учебни заведения, музеи, опери. Събранията се анулират.

- Маските оказват помощ ли?

- Маската е добра отбрана на болните, с цел да не предадат вируса на здрави. Е, оказва помощ в прочут смисъл. В момента в България стартира положително произвеждане на маски. В железариите се продават пакети от български маски, създадени в този момент. Те са два типа. Едните са с положително устройство за дишане, костват по 6 лева А елементарните маски са по левче.

- Как очаквате да се развие болестта у нас?

- Надявам се да отмине последователно и да не се връща. Както се случи с предшественика му от 2002-2003 година - тежкия изострен респираторен синдром. Тогава нищо от това не можеше да се ползва, прилагаха единствено кортизон, поизмряха много хора, в това число медицински личен състав, смъртността беше 10%. Но нямаше такава повсеместност като при ковид в този момент, нямаше такова предаване и заразяване на хора в геометрична градация. Смъртността в този момент е 3 до 3,5%, вирусът поразява основно хората над 30 години, поразява повече мъжете - те са две трети от инфектираните. При децата пък няма развита имунна система. Най-важното е неговото доста бързо разпространяване и коварност - огромно количество безсимптомни болести, носители на вируса. Никой не знае в каква степен е инфектирана София и цяла България. Не може да се каже.

- Като пристигна топлото време със слънце, то ще спре ли вируса, ще го унищожи ли?

- Неясно е към момента, доста хора се надяват. Но считам, че в идващия сезон няма да го има. Това е моето персонално мнение.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР