Анегрет Крамп-Каренбауер е новата председателка на Християндемократическия съюз (ХДС). Така

...
Анегрет Крамп-Каренбауер е новата председателка на Християндемократическия съюз (ХДС). Така
Коментари Харесай

Наследничката на Меркел: коя е АКК?

Анегрет Крамп-Каренбауер е новата председателка на Християндемократическия съюз (ХДС). Така лидерският пост на партията още веднъж се поема от жена. За първи път от 40 години обаче ХДС ще бъде управителен от политик, който не е показан в Бундестага.

Крамп-Каренбауер, както шеговито назовават АКК, завоюва трагичния избор на конгреса на ХДС с 517 гласа, като основният ѝ съперник Фридрих Мерц остана втори с 482 подадени бюлетини. Наблюдателите разясняват, че преди гласуването точно тя е държала и най-впечатляващата тирада от тримата претенденти за поста. " Силна Европа - отворена във вътрешността и излъчваща сигурност на открито " - по този начин би трябвало да наподобява Европейски Съюз, съгласно новата председателка на ХДС. Що се отнася до немската вътрешна политика, централните тематики на АКК са следните: цифровизация, мощна страна, сигурност за служащите.

Tя обича футбол, хокей и мотори

55-годишната Анегрет Крамп-Каренбауер е омъжена от 34 години и има три деца. Тя обича да кара мотоциклет със брачна половинка си Хелмут и постоянно може да бъде забелязана измежду публиката на футболни и хокейни мачове. Съпругът ѝ, който е минен инженер, преди години се отхвърля от професионалната си кариера, с цел да се грижи за децата и да я поддържа.

Анегрет Крамп-Каренбауер е считана за доверено лице на канцлерката Ангела Меркел. По-важно обаче е друго: тя има задоволително опит във всички полета на политическата активност. По обучение АКК е политолог и правист. През 1998 е народен представител в Бундестага в границите на шест месеца. Напуска Берлин, защото тогавашният министър-председател на Саарланд Петер Мюлер я връща в локалната саарландска политика и я издига в кариерата. Там, в продължение на 12 години, тя оглавява разнообразни министерства. В днешните си речи АКК постоянно препраща към опита си от това време: било то във вътрешната политика, фамилията и дамите, образованието или пък културата, труда, обществената политика и спорта. През 2011 година Крамп-Каренбауер поема министър-председателския пост на провинция Саарланд от Петер Мюлер.-тя е втората жена от ХДС, заставала отпред на федерална провинция.

АКК разсъни ХДС от дълбокия сън

Още при започване на 2017, девет месеца преди изборите за Бундестаг, Християндемократическият съюз изглеждаше притиснат до стената. Кампанията на претендента на социалдемократите за канцлерския пост Мартин Шулц вървеше с цялостна мощ. А при християндемократите се усещаше застой. През март същата година се организираха първите избори за Ландтаг. И внезапно ХДС се разсъни от дълбокия сън: Анегрет Крамп-Каренбауер завоюва вота в Саарланд със ефектен резултат - 40,7%. На федерално равнище този резултат бе от огромно значение.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР