Ане Франк води своя дневник от 14 юни 1942 до

...
Ане Франк води своя дневник от 14 юни 1942 до
Коментари Харесай

Често падам духом, но никога не съм отчаяна ♥ Дневникът на Ане ФРАНК 

Ане Франк води своя дневник от 14 юни 1942 до 1 август 1944 година до момента в който се укрива дружно със фамилията си от нацистите в тайната пристройка на амстердамска къща. Гневът, бунтарството, смехът и вярата, които извират от страниците, го трансформират в най-известната книга, писана от дете и най-четения достоверен дневник в света.

(Anne Frank at her desk, © Madame Tussauds Amsterdam)

Сряда, 3 май 1944 година

Както можеш да си представиш, тук постоянно споделят с обезсърчение: „ Защо, о, за какво е тази война? Защо хората не могат да живеят в мир? Защо всичко би трябвало да бъде разрушено? “ 

Този въпрос е натурален, само че до момента още никой не му е дал приемлив отговор. Да, за какво в Англия строят все по-големи самолети, конструират все по-тежки бомби и по едно и също време с това възнамеряват панелни къщи за възобновяване след това? Защо всеки ден се харчат милиони за войната, а не се отделя пукната пара за опазването на здравето, за изкуството, за бедните? 

Защо някои хора би трябвало да гладуват, до момента в който има остатъци от храна в други елементи на света? О, за какво хората са толкоз неразумни? 

Не имам вяра, че виновност за войната имат единствено големците, политиците и капиталистите. О не, дребният човек също е толкоз отговорен, другояче народите от дълго време да са се възправили против това безумие - войната! В индивида има нагон към заличаване, нагон към ликвидиране, гибел и гняв и до момента в който не се промени нещо в цялото човечество, войната ще бушува, всичко, което е било строено, отглеждано и израснало, още веднъж ще бъде разрушавано и унищожавано, след което хората ще би трябвало да стартират всичко изначало. 

Често падам духом, само че в никакъв случай не съм отчаяна; виждам на това наше укриване като на рисково премеждие, което е сантиментално и забавно. Гледам на всяко лишаване като на нещо занимателно за разказване в дневника ми. Решила съм да пребивавам друго от другите девойки, а и по-късно да не съм като елементарните домакини. Това наше укриване е положително начало на един забавен живот и по тази причина в най-опасните моменти се дръзвам на комичното в тях. 

Млада съм и владея още доста неоткрити качества, млада съм и мощна, и изживявам това огромно приключение; то към момента продължава и аз не би трябвало да се окайвам по през целия ден. Дадено ми е доста - жизнерадост, бодрост и устойчивост. Всеки ден усещам по какъв начин се развива вътрешният ми живот, по какъв начин освобождението доближава, какъв брой са положителни хората към мен, какъв брой забавно е нашето прекарване! Защо тогава да бъда обезверена? 

Твоя Ане 

Избрано от: „ Ане Франк. Задната къща. Дневникови писма. 14 юни 1942 - 1 август 1944 ”, ИК Пан
Снимка: Anne Frank at her desk, © Madame Tussauds Amsterdam - personal archive

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР