Андрей Бабиш Лявоцентристката Чешка социалдемократическа партия (ЧСДП) започна преговори за

...
Андрей Бабиш Лявоцентристката Чешка социалдемократическа партия (ЧСДП) започна преговори за
Коментари Харесай

Чешките социалдемократи се включиха в преговори за коалиционно правителство с АНО


Андрей Бабиш

Лявоцентристката Чешка социалдемократическа партия (ЧСДП) стартира договаряния за основаване на държавно управление с ръководещата партия " Действие на недоволните жители 2011 " (АНО), с цел да се откри излаз от обстановката, която попречи на сформирането на държавно управление на болшинството, съобщи Ройтерс.

АНО завоюва изборите предходната година, само че от декември насам ръководи с държавно управление на малцинството. Миналия месец партията не получи избор на доверие, както се изисква, с цел да поеме властта, и нейният водач Андрей Бабиш се пробва да откри различно решение.

Основният проблем пред постигането на съглашение е самият Бабиш, който е упрекнат за източване на европейски дотации преди едно десетилетие. Премиерът отхвърля обвиняванията и отхвърля настояванията на другите партии да се откаже от поста.

Новият водач на ЧСДП Ян Хамачек, който беше определен на партийния конгрес в неделя, съобщи, че двете партии ще се концентрират първо върху програмата на вероятно съдружно държавно управление. " Можем да обсъдим съдействие на държавно ниво, при изискване, че успеем да реализираме съглашение по програмата, а по-късно и по кадрови въпроси ", съобщи той пред медиите след среща с Бабиш.

ЧСДП желае да разиска повишение на налозите за финансовия и телекомуникационния бранш, по-прогресивен подоходен налог или способи за понижаване на прехвърлянето на средства от дивиденти от чешки клонове на компании към компаниите майки в чужбина, добави Хамачек. Социалдемократите акцентират, че не биха подкрепили държавно управление, което не се придържа към прозападен курс или предприеме стъпки, заплашващи бъдещето на страната в НАТО и Европейски Съюз.

Бабиш поддържа тази позиция, само че си резервира и опцията за съставяне на друго държавно управление на малцинството с поддръжката на Комунистическата партия на Чехия и Моравия и крайнодясната " Свобода и директна народна власт ", която желае референдум за овакантяване на Европейски Съюз.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР