Андон Андонов е уволнен незаконно от бюрото за защита, реши

...
Андон Андонов е уволнен незаконно от бюрото за защита, реши
Коментари Харесай

Основният обвиняем за насилието над протестиращи осъди МП

Андон Андонов е уволнен нелегално от бюрото за отбрана, реши административният съд

Бившият началник на звеното за битка с безредиците в столичната профилирана полиция Андон Андонов, който е главният обвинен за полицейското принуждение под колоните на Министерския съвет през лятото на 2020 година, осъди Министерството на правораздаването за нелегално уволняване. Това демонстрира инспекция на " " в деловодните регистри. Андонов беше подслонен от Министерство на вътрешните работи в Бюрото по отбрана, до момента в който тази конструкция беше подчинена на основния прокурор. Когато бюрото мина към Министерството на правораздаването, Андонов беше уволнен. Той заведе дело против заповедта, с която през ноември м.г. тогавашният длъжностен правосъден министър Иван Демерджиев го уволни. Делото му е прегледано персонално от ръководителя на Административния съд в София Радостин Радков, който е отменил заповедта на Демерджиев и е присъдил министерството да заплати на Андонов 660 лева разходи (той е упорствал за 1200 лева.). Това правосъдно решение не е дефинитивно и министерството може да го оспори пред Върховния административен съд.

Андонов е уволнен с претекст, че е бил в едногодишен изпитателен период и оценката му за осъществяване на длъжността е посочила, че той не се оправя. За да бъде уволнен някого в тази догадка обаче би трябвало да са изпълнени по едно и също време две неща: той за първи път да заема държавна работа и да не е изтекла една година от първото му назначение на държавна работа, и органът по назначението да реши, че желае в границите на този едногодишен период да приключи служебното правно отношение, без да дължи предупреждение и претекстове, изяснява съдът.

Въпросният едногодишен изпитателен период стартира да тече от първичното назначение на държавна работа. А това при Андонов се е случило още през 1994 година, приема арбитър Радков. Андонов е назначен в Министерство на вътрешните работи пред 1994 година и работи там до февруари 2021 година, когато със заповед на основния прокурор Иван Гешев е преназначен в прокуратурата.

От материалите по делото се вижда, че до момента в който Гешев е бил началник на Андонов, го е наградил с отличие знак "Прокуратура на Република България " за образцово осъществяване на служебните отговорности.

Колкото до делото за полицейското принуждение, което се води от Софийската районна прокуратура (СРП), то е обгърнато в осведомителна мъгла. Районната прокурорка Невена Зартова, както и пресслужбата на СРП, отхвърлят всякаква информация по тематиката.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР