Ананда Махидол е късогледо и болезнено срамежливо момче. Когато е

...
Ананда Махидол е късогледо и болезнено срамежливо момче. Когато е
Коментари Харесай

Неразкритото убийство на един крал

Ананда Махидол е късогледо и мъчително срамежливо момче. Когато е на 9 години през 1935 година, той става осмият крал на Сиам (Тайланд) и пленява сърцата на своя народ. Но царуването му е мъчително малко и приключва в спалнята му с един патрон, изстрелян в главата отблизо разстояние. Той е едвам на 20. След броени часове 18-годишният брат на Ананда, Пхумипхон, сяда на трона, където остава от 9 юни 1946 до 13 октомври 2016 година Той ръководи по-дълго от всеки държавен глава на Сиам и натрупва благосъстояние, оценено на повече от 30 милиарда $, което го прави най-богатият монарх в света съгласно Forbes. Неговите вложения за учебни заведения и лечебни заведения, както и за оказване на помощ при бедствия, оказват помощ за забележителната му известност измежду обществото (като това става и с известна помощ от другари със събствени интереси). Смъртта на Ананда обаче и до през днешния ден остава неразгадана.

 King Bhumibol Adulyadej 2010-9-29

Пхумипхон Адунядет, 2010 година

И по този начин, какво тъкмо се е случва в Тайланд през юни през 1946 година? Отговорът през днешния ден не е по-ясен, в сравнение с сега след убийството, което шокира цялата страна. Ананда и брат му са неразделни като деца и юноши, а един от общите им ползи е огнестрелното оръжие – знае се, че се упражняват в пукотевица постоянно в Големия замък в Банкок. На сутринта на 9 юни 1946 година Пхумипхон споделя, че в 9:00 ч. влиза в спалнята на брат си в двореца, вижда, че спи и го оставя. Двайсет минути по-късно изстрел отеква в комплекса на двореца. Пажът на царя, Чит Сингазени, се втурва в стаята и, като не вижда никого с изключение на Ананда, извиква: „ Царят се простреля! “ Майка му, Сангвал, последва прислужникът в стаята. Ананда лежи в леглото си с лице нагоре, с дупка от патрон в челото и револвер Colt.45 до него. Сангвал отблъсква мрежата срещу комари и се хвърля върху тялото, викайки: „ Нанда, сине мой! “

Първите новини в печата от Банкок споделят, че гибелта на Ананда е инцидентна. Ананда след няколко дни би трябвало да пътува до Съединените щати за посещаване в Ню Йорк и Вашингтон, преди да се върне в Швейцария, където получава по-голямата част от образованието си. В дните след гибелта му обаче вестниците по целия свят спекулират с опцията крал Ананда да е лишил живота си целеустремено. Връзката му с 21-годишна швейцарка в Лозана се разпадна, до момента в който е в Тайланд, и се носят клюки, че кралят е бил унизен. Той има и неприятности със стомаха, споделят някои известия. Той е насилствен държател и се кара с майка си, означават други. Но тайландското държавно управление бързо отхвърля всяка клевета за самоубийство. За будистите в Тайланд е просто немислимо, че техният прояснен крал може да се самоубие. Освен това държавното управление отбелязва, че револверът е открит до лявата ръка на Ананда, който борави с дясната, и съвсем слепият крал не е с очила, когато умира.

В края на седмицата тайландските чиновници – осъзнавайки нуждата от бързо разрешаване на гибелта – подреждат специфична анкетна комисия, която да я проверява. Правителството, което към този момент е разтърсено от битките за власт след Втората международна война, е в ужас. „ Всяко споменаване на краля на обществено място “, оповестява кореспондент на Chicago Daily Herald от Бангкок, носи съществени последици от тайната полиция. (Съгласно тайландската конституция, рецензиите към монархията са неразрешени.) Анкетната комисия назначава група от 15 медицински специалисти, в това число един американец, които да рапортуват за стрелбата. Те ексхумират тялото на Ананда и вършат рентгенови фотоси, с цел да се дефинира пътя на патрона.

След няколко месеца разпити следствието продължава на фона на анемичен прелом, с който боен режим завладява властта в Тайланд от цивилното държавно управление, ръководено от премиера Приди Пханомьонг. След седмица Приди се укрива в резултат на обвинявания, че има присъединяване в гибелта на Ананда. Бившият секретар на краля, сенатор Халео Патомрос, е задържан дружно с двама чиновници на двореца, в това число Чит, прислужникът, който открива тялото на Ананда. „ Има безапелационни доказателства, че Негово починалото величество е погубен “, декларира военачалник Фин Чънхаун, заместител висш главнокомандващ на сиамската войска.

След като Пхумипхон се завръща от Швейцария през 1950, той си основава мощно положителен облик измежду своя народ, не без помощта на Централно разузнавателно управление на САЩ и американското държавно управление, което желае мощен антикомунистически съдружник в лицето на Тайланд.

Но 8 години откакто Ананда е открит в спалнята си с дупка от патрон в главата, делото за ликвидиране е в задънена улица. Разследването и правосъдните процеси не престават, само че главният обвинен Приди, някогашният министър председател, остава в заточение. Секретарят на Ананда и двамата прислужници към момента са лишени от независимост, само че защото на процедура няма доказателства против тях, не са наказани. Едва през октомври 1954 година военачалник Фао от сиамската войска, който продължава да упорства за привършване на делото, обезпечава присъди, които Върховният съд на Тайланд удостоверява. Тримата са наказани на гибел поради интрига за ликвидиране на крал Ананда. Вината им обаче е съмнителна и убийството остава неразкрито.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР