Анализатори смятат, че Япония преживява политическа криза, каквато се случва

...
Анализатори смятат, че Япония преживява политическа криза, каквато се случва
Коментари Харесай

Корупционен скандал в Япония заплашва правителството на премиера Фумио Кишида

Анализатори считат, че Япония претърпява политическа рецесия , каквато се случва един път на потомство, защото държавното управление се пробва да почисти имиджа си в изискванията на корупционен скандал , съобщи „ BBC‘.

Четирима министри от ръководещата партия подадоха оставки през последните две седмици, до момента в който министър-председателят Фумио Кишида се бори да се задържи на поста си. Рейтингът му на поддръжка е понижен до 17% – най-лошият резултат от над десетилетие насам.

Общественият яд и отвращение бързо се развихриха в обществените медии. Някои се надяват, че това може да бъде повратна точка за промени в ръководството. Други обаче акцентират, че в центъра на вниманието е Либерално-демократическата партия /ЛДП/ – партията, която ръководи Япония съвсем непрестанно от 1955 година насам. Нейното ръководство не за първи път е белязано от сходни кавги, което е една от аргументите, заради които съгласно анализаторите гласоподавателите във водещата азиатска народна власт се усещат разочаровани .

В какво се състои абсурдът?

През последните месеци в медиите се появиха известия, в които политици от ръководещата партия бяха упрекнати , че са присвоили финансови средства , получени по време на партийни събития за набиране на средства . Повечето от обвиняванията бяха отправени към авторитетната секта, известна под името „ Абе “, която носи името на някогашния министър-председател Шиндзо Абе, който умря предходната година. Това е най-голямата група в ръководещата партия с 99 депутати. До наскоро тя заемаше и някои от най-важните постове в кабинета. Твърди се, че нейните членове са укрили минимум 500 млн. йени (2,7 млн. паунда; 3,5 млн. долара), макар че някои медии оповестяват, че сумата възлиза на близо 1 милиарда йени.

Тази седмица представители на Прокуратурата са посетили офисите на въпросната секта, както и на фракцията на Накай, друга водеща група на ЛДП. Твърди се, че сега се проверяват пет от шестте фракции на ЛДП по съмнение за недеклариране на финансови средства, в това число за билети. В Япония е всекидневно политиците да провеждат събития, за които се продават билети, като им се слага цел за набиране на средства посредством продажбата на билети. Сега обаче депутати са упрекнати , че са укривали остатъка от облагите , генерирани от продажби, като интензивно се твърди, че те са прибирали „ бакшишите “ или са ги влагали във фонд. Парите от фонда се употребяват за осъществяване на заплащания за поддържане или увеличение на политическата им мрежа – процедура, публикувана в цялата японска политика, разяснява Сейджиро Такешита, професор по мениджмънт и информатика в университета в Шизуока.

С повишаването на публичния яд поради изказванията за набиране на средства четирима високопоставени депутати в последна сметка подадоха оставки от кабинета на Кишида, в това число основният секретар на кабинета Хироказу Мацуно . Считан за дясната ръка на премиера, Мацуно координираше политиката на цялото държавно управление и беше едно от най-известните лица на държавното управление. Дни преди оставката му Кишида даже го отбрани, до момента в който опозицията се опитваше да внесе избор на съмнение против кабинета. Тъй като натискът се засилваше , Кишида беше заставен да смени него и други министри от фракцията на Абе, а точно министъра на търговията Ясутоши Нишимура , министъра на вътрешните работи Джунджи Сузуки , министъра на земеделието Ичиро Мияшита и заместник-министъра на защитата Хироюки Миязава .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР