Анализатори очакват Фед да намали лихвите до края на годината

...
Анализатори очакват Фед да намали лихвите до края на годината
Коментари Харесай

Централните банки са готови да се намесят на фона на търговските конфликти

Анализатори чакат Фед да понижи лихвите до края на годината

Централните банки са подготвени още веднъж да поемат ролята си на спасители поради терзания за положението на международната стопанска система, написа Bloomberg. Вчера ръководителят на Фед Джером Пауъл съобщи, че централната банка на Съединени американски щати е подготвена да понижи лихвите при нужда. Във вторник Австралийската централна банка понижи главния си лихвен % за първи път от три години насам, упованията са същото да направи и Индийската централна банка още тази седмица. По всичко наподобява, че след срещата в четвъртък Европейската централна банка (ЕЦБ) ще остави лихвите на сегашните рекордно ниски равнища до края на годината, като се чака също по този начин да даде уточнения по оповестеното по-рано през годината възобновяване на печатането на пари.

Това се случва единствено месеци откакто Федералният запас и други централни банки алармираха желание да се откажат от изключителните ограничения, които одобриха през миналото десетилетие.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Всички в подготвеност

В основата на терзанията за международната стопанска система е комерсиалната война на американския президент Доналд Тръмп с няколко страни, написа изданието. " Не знаем по кое време или по какъв начин тези проблеми ще бъдат решени ", разяснява ръководителят на Фед Джером Пауъл по отношение на ескалиращите търговски войни. " Следим от близко следствията от тези развития върху положението на американската стопанска система и както постоянно, сме подготвени да задържим експанзията ", добави Пауъл.

Миналата седмица Тръмп разгласи, че от 10 юни ще наложи мита от 5% върху целия мексикански импорт към Съединени американски щати, в случай че Мексико не постави доста по-сериозни старания да спре незаконната имиграция. Планът на Вашингтон е митата да се усилват всеки месец и при започване на октомври да доближат 25%, в случай че не се стигне до разрешаване на казуса.

От през днешния ден също по този начин Индия е отвън програмата на Съединени американски щати за преференциално комерсиално състояние, което обезпечава по-добър достъп до американския пазар, като позволява безмитен импорт на някои артикули. Американски медии пък разпространиха новината, че администрацията на Тръмп е подготвяла мита върху импорт от Австралия, само че решението е било отхвърлено след това.

В началото на тази седмица Австралийската централна банка понижи главния си лихвен % с 25 прочие пункта до рекордно ниското равнище от 1.25% в опит да подтиква забавящата се стопанска система. Това бележи първото разхлабване на паричната политика в страната от средата на 2016 година насам. Управителят на банката Филип Лоу не изключи опцията за наново понижение на лихвите тази година, каквито са и упованията на анализаторите. Банката също по този начин предизвести за възходящия риск от комерсиалната война на Съединени американски щати, които въздействат върху решенията на вложители. Анализатори чакат Индийската централна банка да понижи лихвените проценти на съвещанието си тази седмица за трети път тази година.

Това се случва на фона на продължаващия спор сред двете най-големи стопански системи в света. Миналия месец Тръмп усили митата върху китайски импорт на стойност 200 милиарда $ от 10% на 25% и се закани да таксува по същия метод оставащия китайски импорт (за към 325 милиарда долара). Вашингтон и Пекин към момента водят договаряния за договорка, която да удовлетворява настояванията на двете страни, само че няма индикации, че скоро ще реализиран триумф.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР