Анализаторът Евгений Кънев коментира зачестилите напоследък морски нападения в Червено

...
Анализаторът Евгений Кънев коментира зачестилите напоследък морски нападения в Червено
Коментари Харесай

Анализатор: САЩ сглобява морска коалиция да брани свободната търговия в Червено море от хутите

Анализаторът Евгений Кънев разяснява зачестилите в последно време морски набези в Червено море и Аденския залив . По този мотив той разгласява следния пост във Фейсбук:

„ Съединени американски щати сглобява морска коалиция да брани свободната търговия в Червено море от хутите. Този акт образно демонстрира какво значи, когато Съединени американски щати ги няма да поддържат открития световен ред. Блокира се от бандити и теористи един от най-важните търговски пътища в света.

Заради арабски блокаж на пътя на подправките от Индия до Европа през 16 век, великият португалец Вашко да Гама открива различния път до Индия около по този начин наречения тогава нос Добра Надежда в Южна Африка. Този път в този момент стартират да избират всички огромни морски транспортни компании – до момента в който Съединени американски щати не оправят нещата.

Принципът за „ независимост на моретата “ е един от 14-те правилото на американския президент Уидроу Уилсън, които той слага в края на Първата Световна Война на договарянията във Версай. Отхвърлен е незабавно от морските империи Англия и Франция, само че и от Германия по-късно. Този принцип става част от интернационалното законодателство, поддържано от Организация на обединените нации едвам през… 1982 година

Напрежението в Червено море и отвличането на български моряци е показно и за всички русофили у нас, ратуващи за „ мултиполярен свят “, за „ нов международен ред “ без „ служителя на реда на света “ Съединени американски щати. Резултатът: оскъпяване на морската търговия заради неустановеност и търсене на различни направления, по-висока инфлация, по-висока беднотия и … по-конфликтен свят.

Това е историята на мултиполярния свят с геополитически сфери на въздействие. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР