Анализът е препубликуван от Заглавието е на Дневник.След обявяването на

...
Анализът е препубликуван от Заглавието е на Дневник.След обявяването на
Коментари Харесай

Две нерешени задачи – "чисти ръце" и по-тясна евроатлантическа интеграция

Анализът е препубликуван от Заглавието е на " Дневник ".

След оповестяването на второто усъвършенствано и допълнено издание на всеки публицистичен текст или медийно присъединяване би трябвало да стартират с един въпрос - по кое време Бойко Борисов ще понесе политическата отговорност и ще отдръпна претенциите си за власт поради систематичната корупция в партията си и страната по време на неговото ръководство.

В последна сметка нещо се случи, когато към този момент и Съединени американски щати, и Англия видяха нещо, което от дълго време се знае у нас - че по, които се мерят в милиардни загуби за бюджета. Това, че единствено Владислав Горанов се появи листата, е въпрос на дипломатическа тактичност - ясно е, че описаните далавери няма по какъв начин да се случат без познание и утвърждение от самия Борисов.

Кога ГЕРБ ще се раздели с корупционния си багаж

Да, има и по-важни въпроси от този, само че пък оставянето му да бъде заметен под други тематики е белег на извънредно неприятна социална хигиена. А и не е правилно, че с цел да се вземат решение другите проблеми, е належащо по този да не се подхваща нищо и да се мълчи партизански. Нещо повече, не може да се чака, че България ще има устойчиво ръководство, до момента в който една от главните партии не се е разделила с корупционния си багаж - това е бомба със закъснител, която може да избухне във всеки един миг и да дестабилизира всяко ръководство.

Войната в Украйна несъмнено е по-голям проблем от корупцията у нас. Тази война, която към този момент навършва година, е огромно тестване най-много за украинците, само че и за Европейски Съюз. Тя е конфликт сред европейската концепция за доброволна интеграция на народите в една политическа общественост и имперската концепция на Путин, че избрани територии и хората им му принадлежат заради обстоятелството, че Русия е " велика мощ ".

 Българската корупцияС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

В този подтекст, за една година България беше изправена пред сериозен тест на личната си еднаквост. Като цяло страната удържа своя проевропейски и проатлантически курс. Но в същото време се оказа, че съществени политически фигури не са напълно уверени в него и споделят доста детайли от имперската визия на Москва. Нароиха се и радикални партии като " Възраждане ", които непосредствено пазят съветския взор върху нещата, целят да саботират европейската интеграция на България и наподобява копнеят да видят съветските войски на нашата граница. Както и различен път в българската история, всичко това е облечено в одеждите на някакъв " национализъм ", който на всички места другаде обаче би бил разпознат просто като съветска " пета колона ".

Румен Радев като рисков фактор

Като оставим настрани крайностите, политическата еднаквост на България е доста по-застрашена от говоренето и дейностите на съществени политически фигури. Пръв рисков фактор в това отношение се оказа президентът Румен Радев, както предвид на реториката си, по този начин и предвид на избрани на свои дейности.

Радев постоянно приказва за " отговорността и на двете страни " за спора сред " двата приятелски народа ", за безличната " война " като естествено злополучие, а не като съзнателно деяние на Путин. Всичко това на процедура е в интерес на съветската агитация, изключително като е подсилено от тези на близки до президента и социалистите представители, съгласно които Западът провокирал Путин, като навлязъл, видите ли, в " негови територии " с НАТО. Учудващо е, че българи поддържат такива тези, защото за Путин НАТО би трябвало да се върне до границите си от 1997 година

Президентът Радев освен приказва, само че и стартира да работи в проруска посока, несъмнено, с оправданието, че това е в " български интерес ". Тезата му, че на Украйна не би трябвало да се праща оръжие, към този момент не е единствено агитация: неговото държавно управление минимизира военната помощ, гласувана от Народното събрание, с " закостенял метод ". Това държавно управление се хвали, че е понижило фрапантно износа на българско оръжие за Полша и Централна Европа, както отхвърля да даде и боеприпаси, в миг, който може да е съдбоносен за цялата война. Не е изключено " Ди Велт " след време отново да излезе със публикация на тематика по какъв начин държавното управление " Петков " избави Украйна, а по-късно Румен Радев направи опит да я погуби.

Редица проруски стъпки

По отношение на енергетиката Румен Радев също направи редица проруски стъпки, първата от която беше съдействието му за свалянето на държавното управление " Петков ". Втората стъпка пък беше да се възобновят договарянията с " Газпром ", за която получи в началото поддръжка и от Борисов. Третата е най-проблематична - непрекъснатото говорене, че България може да дължи неустойки на " Газпром " и нежеланието да се желае обезщетение от тази компания за едностранното спиране на доставките с промени в изискванията на договорите. Тук учудващо и ГЕРБ оказват помощ, като - под сурдинка - пригласят на тези изказвания. Към този хор се включи и прокуратурата, която куриозно упрекна министър Александър Николов, че е ощетил бюджета, като е спрял да купува газ непосредствено от руснаците.

 Румен Радев: България ще наложи несъгласие върху възможни европейски наказания върху нуклеарното гориво от Русия Румен Радев: България ще наложи несъгласие върху възможни европейски наказания върху нуклеарното гориво от Русия

Заплахата от несъгласие по нуклеарни наказания от страна на Европейски Съюз по отношение на Русия също беше стъпка в тази линия на обезверен евроатлантизъм. Но въпреки всичко би трябвало да се каже, че макар тези дейности, България до момента не е блокирала наказания на Европейски Съюз и е поддържала общата позиция за поддръжка на Украйна. Включително Румен Радев подписа през вчерашния ден в Полша документ, съгласно който помощта от страна на Съединени американски щати, Европейски Съюз и източните страни членки в тези организации ще продължи, докато е нужна.

Кому е нужна обаче цялата тази несигурност и криволичене в дейностите на Румен Радев? Защо за него " българският народен интерес " би трябвало да се дефинира постоянно в контраст на ползите и полезностите на Европейски Съюз и НАТО, все едно ние не сме страни членки? Защо партии и политици, които поддържат тези, споделяни от съвсем цяла Европа и Съединени американски щати, са обиждани от Радев като " войнолюбци "? Няма доста ласкави за президента отговори на тези въпроси. Оправданието, че българите мислят по този начин, не е положително, тъй като Радев интензивно взе участие и е директно виновен за образуването на сходни публични позиции.

" Проатлантическо болшинство "

На фона на тези проруски залитания, България беше изправена и пред различен проблем за европейската си еднаквост. ГЕРБ и Движение за права и свободи взеха на въоръжение концепцията за " проатлантическо болшинство ", която в техен прочит значи, че тези две партии - дружно с корупционния си багаж - би трябвало да вземат участие във властта, с цел да подсигуряват геополитическата ориентировка на страната.

Няма друга страна в Европейски Съюз, където алтернативата да е: или сме корумпирани европейци, или ставаме евразийци. Не единствено че е обидно за България, само че е и рисково. Защото корумпираният евроатлантик е най-малкото риск за сигурността на страната си. Представете си каква информация имат за него съветските служби, в случай че той е взел участие в съмнителни покупко-продажби за скоростно изграждане на " Турски поток ", пазаруване на два нуклеарни реактора и така нататък, и така нататък

Изводът от този къс преглед е, че в границите на годината от започване на войната в Украйна България не съумя да реши двете задания, които има пред себе си от много време насам: да организира интервенцията " чисти ръце " в партийната си система, както и да се интегрира по-плътно в Европейски Съюз и НАТО. Не е инцидентно, че бяха отсрочени и участието в Шенген, и в еврозоната. Причините за това са корупционният багаж на съществени партии, както и неуверения евроатлантизъм на съществени политици.

И една добра вест

Добрата вест е, че страната се оправи стопански сносно с насъбраните рецесии и записва редица върхове в износа, промишлеността, повишаването на Брутният вътрешен продукт (ако вземем 2021 година предвид) и бюджета. От тази позиция запаси има и е въпрос на положително ръководство и ясна посока, те да се употребяват оптимално. За това обаче ще е належащо още едно съществено изпитание от страна и на обществото, и на политиците.

Обществото би трябвало да оцени по-точно какво му пречи да върви с по-голяма скорост напред. А политиците би трябвало да схванат, че не могат да стоят от двете страни на геополитическия разлом и то с огромни корупционни бохчи на гърба си.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР