Анализът е препубликуван от На 24 май следобед млада жена

...
Анализът е препубликуван от На 24 май следобед млада жена
Коментари Харесай

"Късата клечка". Защо майчиното здраве в България е въпрос на късмет

Анализът е препубликуван от

На 24 май следобяд млада жена постъпва в УМБАЛ " Канев " в Русе за обикновено раждане на второто си дете. В хода на раждането ѝ е обявено, че положението на бебето се утежнява, и е направено незабавно цезарово сечение. На сутринта 29-годишната родилка умира.

Думите на брачна половинка ѝ Мартин - " от болничното заведение ни споделиха, че шансът е 1:1000, изтеглили сме късата съчка " - обикалят всички медии. Близките се усъмняват, че родилката не е получила нужното следоперативно наблюдаване, а прокуратурата в Русе стартира инспекция по случая. Логичното съмнение би било, че това значи, че в случай че има отговорно държание на здравно лице, то ще бъде открито и осъдено.

Реалността обаче може да се окаже друга.

Случаят в Панагюрище

Огнян Янев споделя, че целият е наежен, когато гледа в телевизионните вести включването на Мартин. Огнян е татко на 17-годишна родилка, която умира по привидно еднакъв метод в края на 2019 година в " Унихоспитал " в Панагюрище.

" Сякаш видях личната ни история да се повтаря ", споделя Огнян.

" Тогава докторът, който бяха изпратили да приказва с нас, ни даде обещание, че ще се вземат ограничения. Мерки защо? Минаха повече от три години, а ние даже не сме видели тройната експертиза, която прокуратурата сякаш разпореди незабавно откакто си отиде детето ни ", споделя Огнян.

По думите му делото за гибелта на щерка му към момента не е влезнало в съда.

Смъртта ѝ е заличена даже от статистиката - за 2019 година Национален статистически институт регистрира нулева майчина смъртност, въпреки за същата година здравната каса (НЗОК) да твърди, че умрелите родилки са най-малко седем, Изпълнителната организация " Медицински контрол " да е проверявала шест такива случая, а експертно проучване през 2022 година е открило осем. Както " Свободна Европа писа ", към този момент трета година това разминаване в статистиките на другите институции се повтаря и никой не взима ограничения.

 Колко родилки умират в България? Държавата или не знае, или не споделя Колко родилки умират в България? Държавата или не знае, или не споделя

Липсата на интерес от страна на институциите към гибелта на една млада жена, оставила две деца без майка, както и към отчитането на майчината смъртност като цяло, не е проблем само за фамилиите на умрелите дами.

Системни проблеми - самостоятелни санкции

" Всеки случай на здравно затруднение, който е обвързван по някакъв метод с здравното обслужване, би следвало да предстои на разбор. Той би трябвало да покаже кои са слабите места, в които да се включат спомагателни защитни механизми, с цел да не се позволяват същите предотвратими нежелани последствия още веднъж ", изяснява юрист Мария Шаркова, експерт по здравно право.

В България обаче сходен разбор не се случва. Дори след инспекции на " Медицински контрол " при определяне на нарушавания, организацията най-често слага административни или лични санкции, което е неефективно.

" При една такава покруса, вместо да приказваме за фундаменталните проблеми на родилната грижа у нас, постоянно се постанова някаква санкция на болничното заведение за изцяло несвързано административно нарушаване, и персонално наказване на някой доктор. Това обаче не взема решение никакъв проблем, по тази причина години наред въпросите се повтарят ", разяснява още юрист Шаркова.

Краят на омагьосания кръг

През 2022 година НЗОК разпорежда на екип от специалисти да проучват майчината смъртност за интервала от 2010 до 2020 година Екипът събира данни непосредствено от лечебните заведения и открива, че те нерядко са непълни или неточни, излизат брой смъртни случаи, друг от публично оповестения, а разпределението на аргументите, довели до съдбовен край, буди спомагателни въпроси.

Докладът от изследването предлага страната да сътвори специфична национална стратегия за надзор на майчината заболеваемост и смъртност, да се изготвят годишни разбори на смъртността при родилките и да се актуализират разпоредбите за добра здравна процедура в акушерството, съгласно изводите от тези разбори.

За да се актуализират положителните практики обаче, те първо би трябвало да бъдат написани и внедрени, а този развой в България изобщо не е започвал. Задължението за разписването на разпоредбите за добра процедура е на Българския лекарски съюз, а за утвърждението и публикуването им - на министъра на опазването на здравето. Последните законодателни промени, с които се вменява това обвързване, са от 2018 година Те слагат и период за осъществяването му, който обаче към днешна дата е отложен с години.

За съпоставяне - от 2018 година насам Световната здравна организация два пъти обнови рекомендациите си, свързани с раждането, а националните насоки за добра процедура в системи, упражняващи медицина, основана на доказателства, се актуализират даже на по-кратки шпации от време.

Кой ползва " положителните практики "

При неявяване на единни, написани правила, се основават условия всяка болница, а от време на време и всеки доктор, да работи " както си реши ".

 Стандартите в родилните отделения са архаични Стандартите в родилните отделения са архаични

Видимите болнични статистики (например за каузи раждания с цезарово сечение) сочат, че да вземем за пример в една болница може да има 30% оперативни раждания, а в друга - съвсем 100%. Също толкоз трагични разлики могат да се следят даже в практиката на разнообразни експерти, работещи в едно и също лечебно заведение.

Тези разнообразни практики от време на време се дължат на субективните решения на съответни медици - едни ползват медицина, основана на доказателства, други имат вяра, че " медицината е изкуство ".

 БЕБЕТО управление за употребаС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

Друг път обаче са резултат от справедливи усложнения, с които те се сблъскват - дефицит на личен състав, неприятна инфраструктура, липса на основни медикаменти и консумативи, нужда да се изпълнят избрани стъпки " поради пътеката " или противоположното - неспособност да се изпълнят избрани нужни процедури " в границите на пътеката ", дефицит на финансиране и други

В резюме може да се каже, че пътят освен към намаление на майчината смъртност, само че и към повишение качеството на родилната грижа като цяло, минава през данни, разбор, признание на проблемите и решаването им благодарение на науката.

Добрата вест е, че безкрайното забавяне на България в осъвременяването на родилната грижа дава късмет на страната да черпи хрумвания от голям непознат опит.

Лошата - че не се вижда задоволително хъс да се търси освен това от възмездие за следващата изтеглена " къса съчка ".

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР