Анализ за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски

...
Анализ за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски
Коментари Харесай

Израел и САЩ изграждат бърза пътна отсечка между Дубай и Хайфа, прилагайки сходни на шенгенските принципи

Анализ за novini.bg на проф. Владимир Чуков, прочут арабист, академични учител и академик в региона на политиката на Близкия Изток и исляма.

Вестник " Едиот ахронот " осведоми, че израелското Министерство на външните работи и американската администрация са изготвили проект за построяването на директна сухопътна артерия сред Обединените арабски емирства, минаваща през Саудитска Арабия, Йордания и Западния бряг, достигаща до израелското пристанище Хайфа. Според специалисти задачата е най-много търговско-икономическа. Счита се, че посредством нея ще се придвижват артикули от Далечния Изток за Европа. На второ място обаче е маркирано, че инфраструктурният обект ще има икономическо-туристическо значение. Местните държавни управления ще положат старания артерията да се трансформира в интернационална туристическа дестинация.

Специалисти са на мнение, че стартирането в употреба на бъдещия път ще редуцира доста транспортните разноски и времето за транспорт на артикули от ОАЕ до Израел.

Предполага се, че първите ще паднат с към 20%, а няколкото седмици, които се изискват в този момент за сходно придвижване, ще се трансфорат в 2-3 дни. Подчертава се, че пътят ще мине през контролно-пропусквателен пункт Джисар ал наби, който свързва Йордания и Западния бряг. Участниците в плана ще би трябвало да се договорят да отпаднат всевъзможни бюрократични спънки, които сега се ползват при транспорт на артикули с товарни камиони. Става въпрос за промяна на водачи и на регистрационни номера. Освен това пътят Дубай – Хайфа ще конкурира и връзката, минаваща през Суецкия канал, за която се заплащат високи транспортни такси.

  

Анализ на израелската медия прибавя, че планът може бързо да се осъществя, като това ще стане евентуално преди установяването на цялостни израелско-саудитски дипломатически връзки. Последните са значима цел в проектите на актуалното израелско държавно управление и на администрацията на Джо Байдън  Джо Байдън Джо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 година в. Информация сочи, че упоритостите са това да стане до края на годината. Ако се случи размяната на дипломатически представителства сред Рияд и Тел Авив в този период, това ще е значим избирателен дял за търсещия следващата година своето преизбиране сегашен американски президент. 

Съгласно дадените детайлности,

бъдещата артерия ще разчита на в този момент съществуващи пътни сектори по дестинацията, само че също по този начин и на подобряването и създаване на нови такива.

С помощта на Съединени американски щати ще бъдат препоръчани и признати критериите за прекосяването на ТИР-овете по дългия маршрут. Ще отпаднат напълно бюрократичните пречки, като артерията ще минава около туристически обекти, достъпът до които ще е улеснен.

Запознати прибавят, че редом с пътната артерия Съединени американски щати упорстват да се построи железопътна линия, свързваща страните от Персийския залив и Израел, чиято последна точка да е началото на морски път, достигащ до Европа. Разликата в двата плана е, че градежът на ж.п. линията ще изисква години, до момента в който сухопътната артерия ще отнеме релативно малко време и по-малко вложения.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР