Анализ на Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в ЕЛАНА Трейдинг

...
Анализ на Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в ЕЛАНА Трейдинг
Коментари Харесай

Повишаването на цената на петрола върна акциите на петролните компании при инвеститорите


Анализ на Цветослав Цачев, основен капиталов съветник в ЕЛАНА Трейдинг

Първата половина на 2018 година мина под знака на повишаването на петрола, като цената на сорта Брент даже доближи 80 $ за барел. Щатският вид се търгуваше сред 5 и 7 $ по-малко, което отразява високото ниво на запасите от нефт в страната.

Ръстове за петролните акции

Този напредък подкрепя представянето на акциите на петролните компании на Уолстрийт. Дори по-малките и самостоятелни производители, които създават шистовите залежи в Съединени американски щати, регистрираха растежи на акциите в диапазона 15-30% за миналите шест месеца. Производителите на съоръжение за бранша не съумяха да отчетат такива облаги, и единствено двете най-големи компании Exxon Mobile и Chevron се търгуват съвсем без смяна за интервала.

Петролните компании притеглят и с дивиденти

Акциите на петролните компании са сложни за сортиране при инвестиция поради корпоративния риск и нуждата от изчерпателен разбор на тяхната задлъжнялост. В положителните времена на петрола вложителите избират да подберат борсово търгувани фондове, които показват целия бранш като компании и понижават самостоятелния корпоративен риск. Но въпреки това, огромните петролни компании имат постоянна дивидентна политика, която залага годишен приход от 3% до 6% за 2018 година

 F26854

Източник: Bloomberg

Какъв е ценовият диапазон на годината

Средата на годината е интервалът с най-слабо търсене на петролни артикули, като последователно през лятото и най-много преди зимата се следи възобновяване на цените.

Засега ОПЕК и Русия поддържат прецизно сделката за ограничение на производството, макар че се появиха някои спекулации за идно нарастване на добива, с цел да не се наруши салдото на петролния пазар. Излязоха данни, че броят на дейните петролни кладенци в Съединени американски щати е повишен до 862, което е най-високото ниво от 2015 година Това допуска, че добивът на недопечен нефт в Съединени американски щати, който към този момент е на рекордно равнище от 10,8 милиона барела дневно, ще се усили в допълнение. В началото на юни се появиха и сигнали от Русия, и Саудитска Арабия за усилване на производството, което може да значи края на съглашението на ОПЕК, само че това ще се разбере след следващата среща на страните производителки на 22 юни. През 2018 година ценовият диапазон сред 70 и 80 $ устройва производителите, без да има отрицателно въздействие върху световната стопанска система.

Подробна информация и разбор за вероятностите на петролните компании и бранша като дълготрайна инвестиция можете да получите на 22 юни 2018 година на Мастър клас „ Подходящите секторни вложения в акции при новите лихви “.
https://masterclass.elana.net/

Интернет порталът 3eNews е медиен сътрудник на събитието.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР