Анализ на Николай Облаков за Един път наистина всеки сам

...
Анализ на Николай Облаков за Един път наистина всеки сам
Коментари Харесай

Николай Облаков: Пролет, лято, есен, зима – догодина пак с бюлетина

Анализ на Николай Облаков за

Един път в действителност всеки самичък да си „ преценява “ и…

Голямата изненада на изборите е ниската изборна интензивност, даже спрямо предходните два парламентарни избора. Всички предварителни прогнози сочеха противоположното – избори 2в1, не-по-лоша епидемиологична конюнктура от пролетта, без отпускарски сезон или край на Европейското състезание по футбол. Въпреки това интензивността беше най-ниската от трите вота.

Президентските избори

Единствената конспирация в президентския избор беше дали Румен Радев ще успее да завоюва още на първи тур. Въпреки че събра повече от нужните 50%, това не беше задоволително, заради гореспоменатата ниска изборна интензивност. (Необходимо е да гласоподават най-малко половината от имащите право на глас).

Въпреки че това е почти максимумът, който може да събере като гласове Румен Радев, действително надали би имал проблем да завоюва втория тур, където се чака още по-ниска изборна интензивност. Дори минимална част от гласоподавателите на Демократична България, Възраждане и други по-малки партии да гласоподават за него, вторият тур наподобява превдварително решен.

Всичко друго би било изключителна изненада. Анастас Герджиков извърши своята роля и отива на балотаж за почетна загуба. Целта тук беше по-скоро почетна загуба, в сравнение с действително съревнование. В дадения миг, даже в случай, че министърът на опазването на здравето Стойчо Кацаров направи всичко допустимо, който и да се изправи против сегашния президент би било изненада каквото и да е развиване. Единственият, който имаше някакъв късмет, бе Петър Стоянов, само че това към този момент е в предишното.

Балотажът ще бъде проформа.

Парламентарните избори

„ Продължаваме промяната “ е новата и по-лъскава версия на „ Има Такъв Народ “. За разлика от тях обаче, има благословията на Румен Радев и на презокеанските сили. Кирил Петков и Асен Василев (а за какво не и НАСТИМИР АНАНИЕВ) събраха по малко от всички, само че най-вече от Има Такъв Народ, Демократична България и задоволително от Мая Манолова, с цел да бутнат под чертата. Беше ясно, че те ще са един от мандатоносителите (дори да не бяха всред първите две партии) и ще се опитат да сформират държавно управление. Най-вероятно то ще бъде дружно с Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България. Математически са вероятни и други комбинации, само че те наподобяват по-скоро невероятни.

Невероятни, тъй като включват втората партия – ГЕРБ . Които реализираха на процедура същият резултат като на предходните избори, т.е. това е ядрото и няма да понижава още. Привличането на външна страна въпреки това е…сложно. И това не се дължи единствено на някаква изолираност, а на неспособност да се канализират негласуващите и даже хора, които нямат отрицателно отношение. На процедура, отвън закачките с Румен Радев и подопечните му, ГЕРБ нямаха тактика за парламентарните избори. Листите бяха почти същите, а държанието им беше необичайно на правилото „ Те ни плюят, а ние си мислим, че дъжд ни вали “. Няма друго пояснение на акция, която протече под знака на повторение на това, че Демократична България и Политическа партия са „ естествените сътрудници “. Както към този момент писахме, знаем, че това е фантазията на избрани кръгове в ГЕРБ, само че не е разумно да се жертват самите избори в нейно име.

Движение за права и свободи си взеха своето, даже с искрено наглия ход да върнат Делян Пеевски след глобите по световния закон „ Магнитски “. Извън клиентелисткия електорат, останала част очевидно се е балансирала сред „ Тия ли па американци ще ни кажат “ и обикновения позор. Нещо повече, „ развързването “ на секциите отвън Европейски Съюз им носи съвсем 2% от горната страна.

Бедни, небогати, Трифонов! Защо не умря при Гредетин? Трифонов постъпи наивно, аматьорски, само че изцяло откровено. Но по този начин и не осъзна, че външните сили и медийните им пощенски кутии ще го „ изядат с парцалите “. Да не кажете, че не сме го предизвестили! На процедура те не съществуваха в предизборната акция, в случай че не броим три поста на Слави Трифонов, един от които честитка за гимнастичките ни. Поведението им и резултата на скачени съдове по отношение на другите протестни партии ще дефинира дали изобщо ще продължат политическото си битие.

Българска социалистическа партия бележи нов антирекорд. Корнелия Нинова, която удържа поста, даже след продължаващи провали и охладнелите връзки с президента Радев. Всъщност тя е единствената, която може да осуети държавно управление на „ смяната “ и на…собствения си президент. Участието на Българска социалистическа партия във властта, пък може да е последният трен, посредством който да избави лидерското място в партията си. Въпреки че всякога губи още повече гласове.

Демократична Бъ лгария понесоха разумния удар от основаването на Продължаваме Промяната от същите кръгове, със същата благословия, същото финансиране, същото медийно обслужване и съвсем същият целеви електорат. Ако ПППП имаха малко повече време, можеха да откраднат даже повече от Демократична България, чието влизане се дължи на инерцията от предходните избори и съществуващите партийни структури.

Възраждане “ си изиграха прелестно картите, а зелените документи и ограниченията против ковид им пристигнаха „ дюшеш “, бидейки единствената партия намерено и извънредно противопоставяща се на тях. Направо биха могли да връщат почетно участие на Стойчо Кацаров. Определящо за бъдещето им ще бъде държанието в Народното събрание. Всяко присъединяване в коалиция, каквато и да е, или понижаване на нападателната изразителност, биха били пагубни за тях.

Отдъхни си, Ние си отиваме. Без подозрение цирковата натрупа към Мая Манолова (не тя самата) беше най-противната еднодневка в родното политическо пространство. В кръга на шегата – ВОЛТ си потеглиха и те изпаднаха от Народното събрание. Нека си съберат и недоразумението в министерството на културата по опция.

За другите – ами няма какво да се каже. Ако си събрал по-малко от Луна Йорданова, извънредно време е да преосмислиш някои политически и житейски решения и да се разделиш с илюзията за личната си безпогрешност.

Утре?

Съпротивата против деня за размисъл е съвсем толкоз огромна, колкото тази против имунизацията. Само по себе си, това е претекст за гоблен и поради това той (денят за размисъл) нормално се пада не в събота, а в понеделник.

Кой ще сформира държавното управление? Всъщност това…няма изключително значение за неговото дългоденствие. Както към този момент писахме, проблемите и решенията, които предстоят, са прекалено много, разнородни и най-много – електорално чувствителни. Още повече, че немалка част от тях не зависят директно от вътрешната политика или актуалното държавно управление, а са разследване от надалеч по-големи процеси.

На първо място, това надали ще е последната вълна на коронавирусната пандемия. Мерките подхванати вкараха Възраждане в Народното събрание и костваха безапелационна победа на Румен Радев още на първи тур.

На второ е цената на електрическата енергия и инфлацията, чиито отблясъци занапред ще стават ясни, само че никога няма да са приятни. Отново – без значително значение дали държавното управление ще бъде формирано от партиите на „ статуквото “ или на „ смяната “.

На трето идва Македонският въпрос. Няма никакво подозрение, че натискът се ускорява и което и да е нежно болшинство няма да има политическата легитимност да каже „ Не “ на нарежданията от Козяк.

Тук даже не загатваме всички решения свързани със Зелената договорка, датата на затваряне на въглищните централи, приемането на еврото и всевъзможни други непопулярни въпроси.

Независимо какво болшинство се сформира, то ще бъде плод на значителен компромис. Компромис, който ще стане нерантабилен, незабавно щом го връхлетят проблемите и по остаряла българска традиция всеки ще реши да се избавя поединично.

Който и да сформира държавно управление ще би трябвало да бъде поздравен за смелостта си, въпреки и самоубийствена. И ще бъде извънреден шанс, в случай че следващата година има избори единствено един път.

NB! Всички представени данни са въз основа на 100% редом преброяванена социологическите организации, не на формалните крайни резултати
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР