Анализ на фрагменти от керамика, открити от учените в Хиераконполис

...
Анализ на фрагменти от керамика, открити от учените в Хиераконполис
Коментари Харесай

Елитът в Древен Египет пиел гъста бира, подобна на каша

Анализ на фрагменти от керамика, открити от учените в Хиераконполис (Нехен), античен град в Южен Египет, е направил необикновено изобретение. Изследователите са разкрили останки от бира, която повече наподобява на каша.

По време на разкопки учени от университета в Дартмут, Англия, са разкрили пет огромни съда с плоско дъно, които евентуално са били употребявани за преместване на продукта до други градове. Открити са и четири черни стъклени съда във формата на чаши от тънка глина, в които са открити и останки от бира, което приказва за тяхното потребление за пиенето на тази напитка.
Разнищиха шестте най-големи мистерии за Тутанкамон
Гробницата на Тутанкамон близо век подклажда спекулации и следствия измежду археологическата общественост, като съответни пояснения за позла...

Фрагментите датират от интервала сред 3800 и 3600 година пр.н.е., към 600 години преди ръководството на първия египетски фараон Нармер.

Според археолозите бирата е била не просто артикул, а „ знак на статус и власт “, значима напитка по време на богати пиршества и погребални ритуали.

Остатъците от органична материя, открити в съдовете, допускат, че напитката е била сходна на гъста каша, приготвена от пшеница, ечемик и билки.

Досега в Хиераконполис са открити повече от дузина антични пивоварни, само че рецептата за локални питиета към момента е обгърната в тайнственост. Новото проучване хвърля светлина по този въпрос.
Гробница „ бунище “ под храм в Египет крие стотици артефакти
Екип полски археолози от дълго време организира разкопки в античния храм на дамата фараон Хатшепсут в Египет. Наскоро учените са разкрили неизвест...

„ Бирата евентуално е била сходна на гъста каша, доста друга от това, което пием през днешния ден - споделят създателите на новата работа. - По тези места бирата най-вероятно е било главен хранителен артикул, употребяван от всички, и в това време тя е играела огромна роля по време на специфични ритуали. “

 

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР