Анализ на финансовата институция показва, че клиентите търсят все по-качествени

...
Анализ на финансовата институция показва, че клиентите търсят все по-качествени
Коментари Харесай

Пощенска банка: Пазарът на имоти продължава да расте и през 2022 година

Анализ на финансовата институция демонстрира, че клиентите търсят все по-качествени парцели и са подготвени да обезпечат по-високо самоучастие в договорката
 

Пазарът на жилищни заеми в България продължава да пораства и през първото тримесечие на актуалната година, като основната цел за кредитоискателите e покупката на главно жилище. Анализ на Пощенска банка за развиването на ипотечния пазар през последните три години и първите три месеца на 2022 година удостоверява възходящата наклонност в бранша.

 

Данните на институцията регистрират, че през 2021 година междинният размер на желаните заеми се е нараснал с 12% и продължава своя растеж и през актуалната година. Принос за това имат нарастването на приходите на популацията, атрактивните условия за жилищно финансиране и ниските лихвени проценти, дружно с нарасналото търсене от страна на потребителите, които желаят да създадат дълготрайна, сигурна и устойчива във времето инвестиция.

   width=

От разбора на специалистите излиза наяве, че потребителите трайно насочват желанията си към по-качествени жилища. Наблюдава се нараснал интерес към парцели с отлични характерности, в региони с по-добра инфраструктура и наоколо до зелени площи. Все повече се търсят парцели монолитно строителство, които заемат 90% от каузи на финансираните жилища през 2021 година, като все по-малък е ползата към панелните жилища и към парцелите в градеж.

   width=

Като резултат от измененията, които настъпиха в метода на живот по време на пандемията, клиентите търсят все по-големи и просторни парцели. Расте ползата към тристайните и четиристайни жилища, за разлика от по-маломерните, при които се следи спад.

 

В удостоверение на тази наклонност данните демонстрират, че към 31% от финансираните парцели през първото тримесечие на годината са тристайни жилища, до момента в който за 2021 година този % е бил 27%. В унисон с нарасналото търсене на качествени и просторни парцели, институцията регистрира и растеж в междинната цена на квадратен метър на обезпеченията по жилищни заеми, който през 2021 година е 12% на равнище страна, като водеща по този индикатор е столицата.

 

Анализът на Пощенска банка демонстрира още, че в профила на главния покупател влизат хора с високи и постоянни приходи, заети най-вече в търговията, държавната администрация и ИТ бранша. Наблюдава се също по този начин растеж на размера на самоучастието при покупката на парцел, като през първото тримесечие на годината междинните стойности на този индикатор са 35%. Остава постоянен междинния период на претенции жилищен заем, който е 24 години, според данни на специалистите.

 

Наблюденията сочат още, че клиентите стават все по-информирани и изследват деликатно стъпките за придобиване на жилище, а когато избират банка, избират това да е огромна финансова институция с потвърден опит и непоклатимост. Според статистиката търсенето на жилища е концентрирано основно в петте най-големи града в страната, които съставляват почти 80% от заявките за ипотечен заем в Пощенска банка. Това са София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе, като столицата несъмнено е преобладаваща в тази ранглиста с 60% от подписаните покупко-продажби.

 

" Пощенска банка разполага с богато портфолио от решения, артикули и услуги, с помощта на които можем да отговорим на упованията и самостоятелните потребности на нашите клиенти. Анализираме непрестанно освен цифрите, само че и държанието на потребителите, което ни разрешава да обобщим, че решаващи за тях са качествената консултация, високата експертиза и бързината на процеса по финансиране.

 

Чрез нашите профилирани Центрове за жилищно кредитиране ние предоставяме професионална поддръжка за всичко, обвързвано с консултацията, през правенето на оферта, до усвояването на заема за покупка на лично жилище, елементарно и комфортно, и най-важното – с персонален банкер и самостоятелен метод.

 

В отговор и на новите привички на клиентите и упованията за пълностоен отдалечен развой нашата новаторска услуга Онлайн център за жилищно кредитиране съчетава дългогодишния ни опит в жилищното кредитиране с най-съвременните технологии и им предлага експедитивност и успеваемост. Процесът на кандидатстване и приемане на мнение за авансово утвърждение се прави напълно в цифрова среда и това е част от отличното прекарване, което се стремим да осигурим на нашите клиенти ", разясняват от Пощенска банка.

 

Данните от последните месеци демонстрират, че клиентите, които търсят финансиране за своя нов дом, от ден на ден се интересуват и от добавената стойност и гъвкавостта, която им предлага кредитният артикул. Пощенска банка разполага с необятна гама от финансови решения, които дават опция на потребителите да ръководят погасителния си проект или да употребяват спестяванията си, с цел да понижат лихвата по жилищния си заем, какъвто е новаторският артикул " Спестовен жилищен заем ". Цифрите обрисуват още една безапелационна наклонност в държанието на потребителите, които търсят спомагателна сигурност и успокоение посредством застрахователните артикули, които предлага банката, като почти 80% от клиентите употребяват Застраховка Живот.

Повече информация за цялата гама от финансови решения на Пощенска банка, може да се откри онлайн на адрес www.postbank.bg , както и във всеки един от центровете на институцията в страната.

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР