Ана Бърнабич, която получи мандат да състави новото сръбско правителство,

...
Ана Бърнабич, която получи мандат да състави новото сръбско правителство,
Коментари Харесай

Новото сръбско правителство ще лавира между Европа, Русия и Китай

Ана Бърнабич, която получи мандат да сформира новото сръбско държавно управление, съобщи през днешния ден, че то ще бъде проевропейско, само че ще резервира и другарските си връзки с Русия и Китай, съобщи Асошиейтед прес. Бърнабич сподели това в послание пред Народното събрание, който довечера би трябвало да гласоподава състава на държавното управление, доминирано от съдружници на президента автократ Александър Вучич, показва организацията.

Бърнабич, която ръководеше и предходния кабинет, сподели, че задача на новото държавно управление ще бъде да форсира процеса на европейска интеграция на страната, като съгласува промените и върховенството на закона с условията на Европейски Съюз.

Макар официално да се стреми към участие в Европейски Съюз, Сърбия ускорява икономическите, политическите и военните си връзки с Русия и Китай.

Управляващата Сръбска прогресивна партия /СПП/ на Вучич завоюва изборите на 21 юни, които бяха бойкотирани от някои от основните опозиционни партии. СПП завоюва 188 мандата в 250-местния парламент, а останалите бяха заети от съдружници на Вучич или представители на малцинствата.

Бойкотът на опозицията бе разгласен поради " неналичието на условия за свободни и почтени избори " и поради заплахата за здравето на хората, които гласоподаваха в разгара на пандемията от ковид. Главните опозиционни партии обявиха през днешния ден, че новото държавно управление, което ще има 21 министерства, е нелегитимно и е резултат от " подправени избори ".

Още преди да бъде образувано новото държавно управление, Вучич разгласи, че ще има предварителни избори през април 2022 година Някои анализатори считат, че това решение за предварителен избор е резултат от натиска от страна на Европейски Съюз, чиито представители показаха опасения, че изборите през юни не са били нито свободни, нито почтени.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР